24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Prilikom posete Valjevu ministri obišli rekonstruisanu kotlarnicu i najavljeno zatvaranje deponije
Irena-Vujovic-i-Milos-Vucevic-i-Lazar-Gojkovic-u-kasarni-FOTO-Ministarstvo-zastite-zivotne-sredine-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Prilikom posete Valjevu ministri obišli rekonstruisanu kotlarnicu i najavljeno zatvaranje deponije

Autor 16/11/2023

Vujović i Vučević u kasarni Vojvoda Živojin Mišić u Valjevu obišli rekonstruisanu kotlarnicu, koja će doprineti smanjenju aerozagađenja u Valjevu, navodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem rekonstruisanu kotlarnicu u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, koja je priključena na sistem daljinskog grejanja.

Rekonstruisana kotlarnica je 15. novembra puštena u probni rad, a ministarka Vujović je navela da je time ekološki neprihvatljiv energent, koji se koristio od 1979. godine, otišao u prošlost.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sa potpredsednikom Vlade i ministrom Vučevićem i sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem obilazim rekonstruisanu kotlarnicu koja je u probnom radu.

Kroz konkurse Ministarstva koje vodim, izgradili smo toplovod i vrelovod i povezali kotlarnicu na gradsku toplanu koja je prošle godine, uz podršku Ministarstva prešla na gas. U rekonstrukciju gradske toplane u Valjevu uloženo je više od 100 miliona dinara, a za priključenje kasarne na taj objekat više od 30 miliona.

Sada se više od 16.000 kvadrata greje na ekološki prihvatljiviji energent i drago mi je što merenja pokazuju da se u ovom delu Valjeva poboljšao kvalitet vazduha. Mi svakako imamo još mnogo posla. U Valjevu smo kroz konkurse Ministarstva prošle godine podržali i više od 260 porodica da zamene kotlove u domaćinstvima.

Pozivam lokalnu samoupravu da prate konkurse i da kandiduju projekte, jer su oni važni za kvalitetniji život građana“, rekla je ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović.

Vujović je rekla da je u Valjevu primenjen set mera za unapređenje kvaliteta vazduha, a pored pomenutih realizovani su i projekti pošumljavanja, saniranja devastiranog zemljišta, subvencionisana je kupovina električnih i hibridnih vozila.

„Zahvaljujući brojnim projektima uspeli smo da podignemo svest građana o značaju zaštite životne sredine. U ovom okrugu se već izvode radovi i na najvažnijem ekološkom projektu, a to je izgradnja mogdernog sistema za upravljanje otpadom u selu Kalenić u opštini Ub, ka kojem će gravitirati i Valjevo”, rekla je ministarka Vujović uz pojašnjenje da kada bude završena izgradnja regionalnog centra, otpad sa teritorije Valjeva biće transportovan u Kalenić, čime će biti stečeni uslovi da valjevska nesanitarna deponija postane prošlost i da će naredne godine početi, po fazama, zatvaranje deponije u Valjevu: “Kako bi izgradnjom centra u Kaleniću kompletno rešili i problem ove deponije koja decenijama smeta građanima“, rekla je ministarka Irena Vujović prilikom posete Valjevu.