13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo Moderna galerija Slavko Krunnić Dvojnost-portreta-nova-izlozba-Slavka-Krunica-u-Modernoj-galeriji-mart-2023.-godine-u-Valjevu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva-a

IZLOŽBA „DVOJNOST PORTRETA“ SLAVKA KRUNIĆA U MODERNOJ GALERIJI U VALJEVU

Autor 23/03/2023

Izložba slika Slavka Krunića, pod nazivom Dvojnost portreta, biće otvorena u subotu, 25. marta 2023. godine, od 12 časova, u Modernoj galeriji Valjevo. Tom prilikom nastupa gitarista i lautista Edin Karamazov.

Izložbu prati katalog na srpskom i engleskom jeziku. Autori tekstova za katalog su pisac David Albahari i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dr Dragan Prole.

Ovo je treća samostalna izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji Valjevo. Prva izložba Portreti 2001-2011 priređena je 2011. godine. Druga izložba realizovana je 2013. godine u okviru programa Jedan autor jedna slika kada je bilo izloženo delo Uprava neukaljanih časti.

U okviru izložbe Dvojnost portreta predstavljeni su radova nastali u periodu od 2012. do 2022. godine. Reč je o galeriji portreta koju čine dva segmenta: objekti konzerve i slike.

Prema navodima iz Moderne galerije Valjevo, u opusu Slavka Krunića portret kao tema je polažište za ispitivanje mogućnosti slike kao satire čije konotacije počinju imenovanjem i referencama na slikarstvo renesanse i baroka. Slavko Krunić identifikuje osobine prikazanih likova pomoću jezičke igre petrifikovanim sintagmama ili

neologizmima. U označavanju svakog portreta krije se deskripcija koja poziva tumača, odnosno posmatrača da nastavi narativ odabirom literarne forme koja odustaje od dovršenosti. Atribut dvojnost u nazivu izložbe otkriva da se portret ispoljava na dva načina pomoću metodološkog postulata koji u mimetičkoj prirodi portreta vidi i odsustvo i prisustvo prikazanog. Slavko Krunić ovu karakteristiku portreta prevodi u eksperiment koji treba da razotkrije svojstva ljudi i sveta.

BIOGRAFIJA

Slavko Krunić je rođen u Beogradu, 1974. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je na FLU, u klasi profesorke Anđelke Bojović. Samostalno izlaže od 1999. Naredne godine postaje član ULUS-a i ULUPUDS-a od 2011. godine. Priredio je više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim grupnim. Pored slikarstva, bavi se ilustracijom. Autor je i koautor knjiga: Lažne bajke, Satirikone, Antilogika slike, Nesnica za dvoje, Mauzolej, Mausoleum of Imperfection, Male boginje, Uprava neukaljanih časti.