12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Izložba “Moja teritorija” u Narodnom muzeju Valjevo
Galerija-Narodni-muzej-Valjevo-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-2023

Izložba “Moja teritorija” u Narodnom muzeju Valjevo

Autor 20/10/2023

Otvaranje izložbe pod nazivom Moja teritorija zakazano je za subotu, 21. oktobar 2023. godine, od 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. Otvaranju prethodi razgovor sa umetnicima, od 17 sati.

Na izložbi učestvuju umetnici: Tijana Marić, Luka Klikovac i Nenad Gajić, dok su, u organizaciji Udruženja “Salon”, autori izložbe Milan Hrnjazović i Željko Vitorović. Priređivanje izložbe su podržali Grad Valjevo i Narodni muzej Valjevo.

Izložba Kako zamišljam nebo – OVDE

Prema najavi organizatora: “Svako od nas, poput država, uspostavlja suverenitet nad ličnom teritorijom, u čijim granicama ima pravo da u sebi svojstvenom maniru deluje, misli, govori i raspolaže vremenom shodno sopstvenom izboru. Forma, izgled i smisao ove teritorije, a pre svega njena definicija, zavise od pojedinačnih životnih iskustava, očekivanja i verovanja. 

Umetnici čije radove imamo priliku da predstavimo u okviru izložbe Moja teritorija, indirektno tumače spomenuti koncept.

Za Tijanu Marić lična teritorija nema granice, a ni statičnu formu; ona je proces koji podrazumeva stalne promene, migracije i istraživanja. Luka Klikovac je uokviruje periodima samoće. Tek kada je sam, izolovan od spoljnih uznemirenja i zagledan u unutrašnjost sopstvenog bića, pojedinac može odrediti sebe i tragati za smislom postojanja kako bi opstao u spoljnom svetu. Lična teritorija Nenada Gajića nalazi se među članovima njegove porodice. Najbliži, oni koji sa nama dele dobro i zlo, koji znaju naše tajne i razumeju brige, grade naše uporište.”

“Metropolis” u Muzeju – OVDE

Izložba “Moja teritorija”, 21. oktobar: 17 sati – razgovor sa umetnicima; 19 sati – otvaranje izložbe, Galerija Narodnog muzeja Valjevo.

  Vesti