13/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo vesti Lokalni odgovor Vladan Šćekić prozjumer FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Predstavljenje energetskih zadruga – Udruženi za proizvodnju solarne energije

Autor 20/10/2023

Udruženje građana Lokalni odgovor iz Valjeva organizuje tribinu Energetske zadruge, u utorak 24. oktobra, od 18 časova, u holu Centra za kulturu Valjevo, radi informisanja građana Valjeva o udruživanju u energetske zadruge zbog proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

O načinu formiranja i značaju energetskih zadruga govoriće Jelena Nikolić iz „Elektropionira“, prve takve zadruge u Srbiji, članice evropske krovne organizacije REScoop. Moderator razgovora biće Vladimir Pantić iz Lokalnog odgovora.

LO: Zakon i transparentnost iznad svega – pročitajte OVDE

Energetske zadruge izrasle su iz motivacije njihovih članova da pređu sa fosilnih na obnovljive izvore, kako bi sprečili planetarnu ekološku krizu. Energetska zadruga „Elektropionir“ je stvorena sa idejom da bude jedan od ključnih aktera u osnaživanju građanai da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije.

Mogućnosti za proizvodnju električne iz solarne energije – pročitajte OVDE

ECO Organizacija za ocuvanje zivotne sredine Lokalni odgovor Valjevo

Zadruga radi na uspostavljanju mreže decentralizovanih krovnih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu širom Srbije. Prve su donirane selima Temska i Dojkinci na Staroj planini. U planu su projekti na imanju „Organela“ u Gornjoj Bukovici kod Valjeva i OŠ „Jova Jovanović Zmaj“ u Rumi.

Usvajanje Plana kvaliteta vazduha Valjeva kasni 16 meseci – pročitajte OVDE

Tribinu organizujemo u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), sa ciljem podsticaja učešća javnosti u procesu usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Projekat podržava Britanska ambasada u Srbiji.