24/06/2024
Najnovije vesti
Izlozba-posvecena-profesoru-Zarija-D.-Vukicevic-u-Zavicajni-muzej-Maticna-biblioteka-Valjevo-najava-Objektiva.rs_.jpg

IZLOŽBA “MOŽDA ĆE SE JEDNOM VIDETI…”

Autor 17/01/2023

U organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva za večeras je planirano otvaranje izložbe pod nazivom “Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod” posvećene životu i radu Zarije D. Vukićevića, književnog stvaraoca i diplomate.

Autori izložbe su Gordana Vučković, Jasmina Marković i Mirko Demić.

Zarija D. Vukićević je rođen 4. juna 1899. godine u Valjevu, ali je od detinjstva bio vezan za Kragujevac, gde se školovao i za vreme Velikog rata, kao dobrovoljac, kreće sa Šumadijskom divizijom put preko Albanije i dospeva na Krf. Kasnije, sa grupom srpskih đaka, upućen je na školovanje prvo u Francusku, a potom i u Englesku. Od 1924. do 1933. godine bio je profesor Muške gimnazije u Kragujevcu, nakon čega odlazi u Beograd. Poslednje decenije života proveo je u Opatiji, gde je preminuo 1978. godine.

U peridu između dva rata objavio je dve zbirke pripovedaka: Kad sudbina flertuje 1932. i Na životnim krivinama 1936. Nakon Drugog svetskog rata svoje priče je objavljivao u dnevnim novinama i književnim časopisima: beogradska Politika, Naša stvarnost, Jež i Kalendar ježa. Iz političkih razloga, samostalne knjige nije mogao da objavljuje. Pored spisateljskog, značajan je i njegov prevodilački rad.

Izložba o Zariji D. Vukićević, 17. januara 2023. godine, 18 sati, Muzej zavičajnih pisaca – Valjevo.