15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Kampanja za fer izbore – FERKA u Valjevu
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

Kampanja za fer izbore – FERKA u Valjevu

Autor 31/03/2024

Kampanja za fer izbore – FERKA, čiji je centralni zahtev da aktuelni predsednik države ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje, biće predstavljena u Valjevu. U ponedeljak, 1. aprila, u 18 časova, biće organizovana tribina i razgovor sa građanima u Holu Doma kulture u Čika Ljubinoj 5.

Na tribini će govoriti: Ivan Bjelić i Nikola Ristić, aktiviste organizovane grupe “SviĆe”; Aleksandar Milijašević, glavni i odgovorni urednik portala Dijalog Net; Jelena Božić, novinarka O radija. Tribinu će moderirati Valjevka, Dunja Ranković, novinarka portala Nova.rs.

Kampanja FERKA, koju su inicirale Građanske inicijative, okuplja organizacije civilnog društva, lokalne aktivističke grupe, pravnike, mlade, studente i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove.

U susret predstojećim lokalnim izborima, traži se da se predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat.

Njegovo učešće na lokalnim izborima kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Sa ovim zahtevom pokrenuta je i peticija, koju građani mogu potpisati na veb-sajtu www.ferka.rs.

Peticiju su do sada podržali brojni pravnici, a svoj potpis stavili su i Tanasije Marinković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji, Rodoljub Šabić, advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, Savo Đurđić, sudija u penziji, Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS)…

Peticiju su podržale i organizacije: Novi optimizam, BIRODI, Centar za praktičnu politiku, Udruženje „Da se zna“, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Dijalog Valjevo, Udruženje građana Komšija, Bela čaplja, Protekta, Autonomni ženski centar, PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija, Arhiv javnih skupova, Odbranimo šume Fruške gore, Šodroš, Lokalna fondacija Niš, Zeleni ustanak Leskovac, Udruženje žena Peščanik, navodi Dijalog.net.