10/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Kulturni centar Lajkovac ustanovio plaketu za očuvanje tradicije „Braća Bajić“
Andrija-Bajic-i-Milutin-Rankovic-Lajkovac-FOTO-Pizon-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-2023

Kulturni centar Lajkovac ustanovio plaketu za očuvanje tradicije „Braća Bajić“

Autor 06/11/2023

Proteklog vikenda u Lajkovcu je održan Festival folklora “Kolubarski Vez” koji organizuje Kulturni centar „Hadži Ruvim“.

Ovogodišnji festival izdvojen od prethodnih radi uručenja novoustanovljene “Plakete za za doprinos očuvanju srpske tradicije i folklora „Braća Bajić“. Prva plaketa je uručena Andriji Bajiću, član legendarnog dueta.

Nagrada nosi ime po duetu narodnih pevača i kantautora Tome i Andrije Bajića, rodom iz Jabučja u opštini Lajkovac. Braća Bajić su komponovala kolo “Kolubarski vez” koje gotovo svi folklorni ansambli Srbije imaju na repertoaru kao koreografiju.

“Bajići su prvi snimili narodnu pesmu „Ide Mile lajkovačkom prugom“ i tako ime ovog mesta i pruge proslavili kao niko pre njih. Spadali su među najtiražnije pevače bivše Jugoslavije tako da su, uz Mišu Kovača i Ivicu Šerfezija, bili rekorderi zagrebačkog „Jugotona“.

Prvu plaketu ovog naziva poneće preostali živi član popularnog dueta i predsednik estradnih umetnika Srbije Andrija Bajić. Time je ustanovljeno ovo vredno priznanje, koje će postati tradicija”, izjavio je direktor Kulturnog centra Milutin Ranković, inicijator nagrade.

Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije uzvratilo je zahvalnicom Kulturnom centru i direktoru Milutinu Rankoviću, poznatom lajkovačkom umetniku. Ovom prilikom je medaljom Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ nagrađen doajen novinarstva i književnik Miomir Filipović.

Uz folklorni ansambl Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, na festivalu revijalnog karaktera nastupili su KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca i Ansambl narodnih pesama i igara „Kruna“ iz Stublina.

U okviru festivala priređena je i Izložba zlatoveza na narodnoj nošnji i savremenim etno kostimima autora Nade Marković, Gorice Nikolić i Mirjane Đorđević. Tom prilikom je održan koncert vokalno -instrumentalne grupe „Šapčanke“ i frulaša Biljane Paunović.

PR agencija „Pristup“