17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Ministar Krkobabić i gradonačelnik Gojković otvorili “Miholjske susrete sela” u Popučkama

Ministar Krkobabić i gradonačelnik Gojković otvorili “Miholjske susrete sela” u Popučkama

Autor 17/06/2024

Ministar Milan Krkobabić i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković otvorili manifestaciju Miholjski susreti sela koja je 16. juna počela Popučanskim narodnim festivalom  na stadionu FK Polet u Popučkama.

Drugu godinu uzastopno priređen je projekat “Miholjski susreti sela” Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije u saradnji sa 95 lokalnih samouprava širom Srbije, među kojima je i Grad Valjevo, radi  negovanja kulture, tradicije i unapređenja društvenog života u selima.

Tim povodom, ministar Milan Krkobabić je rekao: Miholjski susreti sela su zamišljeni kao susreti koji omogućavaju da se ljudi sretnu, ali i takmiče. Ovde u Kolubarskom okrugu smo svoj na svome. Kada to kažem, mislim da Valjevo nije na kraju sveta, a još manje mimo sveta. Podsetiću vas, pogotovu ove mlađe, Valjevo je nekada bilo centar sveta. Ovde je bio Prota Mateja Nenadović, Ilija Birčanin, u Brankovini je stasala i Desanka Maksimović. Nedavno se preselio u večnost i Ljuba Popović. U Kolubarski okrug uloženo je gotovo milion evra, a ono što je važno za vas da znate, naročito za mlade, useljeno je 17 kuća. Istovremeno, u četiri opštine ovog Okruga stigli su mini busevi, koji imaju zadatak da prevoze seosko stanovništvo iz jednog sela u drugo. Taj prevoz je besplatan i biće na korist i onim najstarijima i najmlađima.

FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-News-Serbie-kolubarski-region-16-06-2024-ministar-Milan-Krkobabic-i-gradonacelnik-Lazar-Gojkovic-selo-Popucke-narodni-festival
Ministar Milan Krkobabić i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Moj veliki prijatelj Ljubivoje Ršumović je imao običaj da kaže da dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka. Kada govorimo o selima, seljacima i gradovima Srbije, da vam kažem jedno moje razmišljanje. Najveći problem u svemu ne čine nam građani srpskih sela, nego seljaci srpskih gradova. Prema tome, na nama je da te seljake srpskih gradova vratimo bar rečima i mislima u mesta odakle su potekli. Vama poštovani prijatelji želim zdravlje, blagostanje, sreću sa svojim porodicama, a učesnicima ove manifestacije srećno takmičenje, rekao je ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić.

Brojne učesnike i posetiove “Popučanoskog narodnog festivala” pozdravio je i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, pored ostalog, rekavši: Selo i poljoprivreda su pokazali da su stub opstanka našeg kraja, ali i čitave Srbije. Drago mi je što se poslednjih godina pokazalo da priče o tome koliko nam je važno selo i poljoprivredni proizvođači, prerastaju u dela.

To kažem zbog toga što grad Valjevo poslednjih godina ulaže dosta u poboljšanje uslova života na selu. Takođe izdvaja i veliki novac za direktne subvencije za poljoprivrednike. Popučke i ovaj kraj su pravi pokazatelj kako zajedničkim radom unapređujemo valjevska sela. Želim vam puno zdravlja, uspeha i lepo druženje, rekao je gradonačelnik Valjeva.

Popučanski narodni festival počeo je fudbalskim nadmetanjem, potom i gastro takmičenjem u pripremi gulaša i jela po izboru, zatim dečjim maskenbalom, tzv. kafanskim igrama, dok je u narodnom višeboju za ovogodišnjeg harambašu proglašen 25-godišnji Dragorad Mašić iz Dublja. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Dom kulture “Izvor” i KUD “Mladost” iz Pecke.