17/04/2024
Najnovije vesti
ministarka-energetike-u-Tehickoj-27-11-2023 FOTO MRiE i Grad Valjevo prenosi Objektiva.rs vesti

Ministarka energetike i rudarstva u poseti Valjevu

Autor 28/11/2023

Ministarka Đedović Handanović, prilikom jučerašnje posete  Tehničke škole u Valjevu i domaćinstava koje je dobilo mogućnost ugradnje solarnih panela rekla da su solarni paneli u školama dobar primer mladima o štednji energije i brizi za životnu sredinu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je Valjevo, gde je obišla Tehničku školu u kojoj je puštena u rad solarna elektrana, kao i domaćinstvo koje je smanjilo svoju potrošnju takođe postavljanjem solarnih panela, obaveštava pres služba Ministarstva.

„Tehnička škola u Valjevu je primer višestrukih koristi od ulaganja u energetsku efikasnost, pre svega kroz manju potrošnju energije, niže račune i manju emisiju štetnih gasova. Brigom o štednji energije dajemo i primer mladim ljudima da budu energetski osvešćeni, da brinu i o energiji i o zdravoj životnoj sredini i kad postanu odrasli ljudi i da to prenesu jednog dana i svojoj deci. U ovoj školi solarni paneli služiće istovremeno i kao nastavno sredstvo, budući da u okviru škole postoji i kabinet za obnovljive izvore energije, a neki od učenika u budućnosti će raditi u našem energetskom sistemu“, rekla je ministarka.

Tokom posete, ministarka je sa saradnicima imala i predavanje učenicima na kojem su razgovarali o tome kako možemo budemo energetski efikasniji u školi i drugim javnim ustanovama, kao i u našim domovima.

Ministarka Đedović „Zahvalni smo EU na finansijskoj podršci“ – pročitajte ovde

Zgrada Tehničke škole u Valjevu izgrađena je pre 64 godine, a izgradnja solarne elektrane smanjiće potrošnju električne energije za oko 15 odsto.  Sredstva za investiciju obezbedila je „Mocart fondacija“, koja je u okviru svoje humanitarne akcije „Struju štedi da humanost više vredi“, ranije podržala i promociju mera štednje energije i podizanje svesti kod građana.

Tokom posete Valjevu Đedović Handanović obišla je i domaćinstvo Gorana Janjića koje je ugradilo solarne panele i postalo kupac-proizvođač koristeći finansijsku podršku programa energetske sanacije domaćinstava. Ugradnja solarne elektrane značajno će smanjiti troškove ovog domaćinstva, a subvencija Ministarstva i Grada Valjeva iznosila je 420.000 dinara.

„Broj kupaca-proizvođača u Srbiji povećan je šest puta u poslednjih godinu dana, na skoro 2.500, od kojih su oko dve trećine domaćinstva, a ukupna snaga ovih elektrana premašila je 37 megavata“, navela je ministarka.

Ministarka je dodala da Valjevo posvećuje veliku pažnju energetskoj efikasnosti i da su u prethodne tri godine Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno uložili 132 miliona dinara u ovu oblast. „Za energetsku sanaciju u domaćinstvima zajedno smo obezbedili 25 miliona dinara za subvencije za građane, a ulažemo i u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata. U januaru su završeni radovi na Istorijskom arhivu u Valjevu u januaru, a biće uloženo i 51 milion dinara u izgradnju solarne elektrane i ugradnju toplotnih pumpi u Sportsko-rekreativnom centru Petnica“, rekla je ministarka energetike i rudarstva Đedović Handanović.