13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarstvo prosvete i Rotari Distrikt za Srbiju i Crnu Goru nastavljaju saradnju u sferi obrazovanja
Rotary-Aleksandar-Radojicic-i-prosveta-Slavica-Djukic-Dejanovic-FOTO-Rotari-Srbija-i-Crna-Gora-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Ministarstvo prosvete i Rotari Distrikt za Srbiju i Crnu Goru nastavljaju saradnju u sferi obrazovanja

Autor 11/11/2023

Guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Radojičić sastao se sa ministarkom prosvete Vlade Republike Srbije prof. dr Slavicom Đukić – Dejanović. Tema sastanka bila je projekti Rotarija u sferi obrazovanja.

Radojičić je na satnaku, podsetio je da je tokom četiri godine, koliko traje saradnja, ta organizacija zahvaljujući prijateljima iz 52 kluba iz čitavog sveta, ukupno prikupila 700 hiljada dolara za srpske škole.

“Rotari klubovi u Srbiji već pune četiri godine imaju uspešnu saradnju sa Ministarsvom prosvete Republike Srbije na osnovu potpisanih Memoranduma „Za lepšu školu“ i „Godine uzleta“. Na osnovu ovih Memoranduma do sada smo donirali osnovnim školama preko 600 računara, 1.200 mbot robota i 1.070 dronova za učenje programskih jezika skreč i pajton. Opremili smo i 66 predškolskih ustanova shodno programu „Godine uzleta“ mobilnim nameštajem i IKT opremom.

Zahvaljujući navedenoj podršci i ove godine započinjemo nove Global Grantove sa istim partnerima i očekujemo da nam pre završetka ove školske godine budu odobreni projekti za novu donaciju 200 dronova i 200 mbot robota, kao i za opremanje 20 – 25 predškolskih ustanova odnosno vrtića mobilnim nameštajem i IKT opremom po programu “Godina uzleta”, naveo je Radojičić.

Vlada Matić, PDG i koordinator Rotari projekta za obrazovanje je istakao: “Veliku pomoć u obezbeđivanju sredstava pružili su nam mnogobrojni rotarijanski prijatelji iz čitavog sveta a pre svega iz Džordžije/SAD i Berlina koji su naši stalni partneri u ovim Global Grantovima poslednjih godina. Takođe, veliku pomoć dobili smo i od Rotari Fondacije i USAID u programu „Srce Evrope“ koji se realizuje za 12 zemalja Istočne Evrope.”

Tradicionalna godišnja svečanost Rotari kluba Valjevo – pročitajte OVDE

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić – Dejanović je posebno naglasila da daje puno podršku Rotari projektima u oblasti obrazovanja, kao i da se saradnja nastavlja, a čiji je cilj kontinuirana akcija opremanja i pomoć predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Na sastanku su pored ministarke Đukić- Dejanović i guvernera Radojičića, prisustovali pomoćnik ministra Milan Pašić, posebni savetnik Zoran Kostić, specijani savetnik Miodrag Milovanović, kao i PDG i koordinator Rotarija za projekte za obrazovanje Vlada Matić i DGE Vladan Mijailović, navodi Rotari služba za odnose sa javnošću.