06/12/2023
Najnovije vesti
dvoriste-Vojne-bolnice-iza-sadasnje-Erozije-u-vreme-Velikog-rata

11. novembar – Dan primirja u Velikom ratu

Autor 11/11/2023

Državni praznik Republike Srbije je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ove godine se obeležava u subotu, 11. novembra.

Natalijina-Ramonda-kao-simbol-Dana-primirja-u-Velikom-ratu.jpg Objektiva.rs Valjevo

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2023. godine, u 11 časova, predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije, položiće vence na Spomen – groblje na Novom groblju u Valjevu.

Na ovaj dan 1918. godine su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom da bi Prvi svetski rat bio i formalno okončan, kada je potpisano primirje u železničkom vagonu u gradu Kompijen u Francuskoj.

“Sećanje na pretke” u OŠ Nada Purić – pročitajte OVDE

Savremen simbol primirja i sećanja na žrtve, jednog od najvećih i najtragičnijih ratova u istoriji, je cvet Natalijina ramonda, takozvana biljka feniks, u Srbiji uveden kao zvanični amblem novoproglašenog državnog praznika 2012. godine.

Kao zvaničan simbol, pored motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, je i stilizovan ljubičasti cvet Natalijina ramonda. Natalijinu ramondu je krajem XIX veka u Jelašničkoj klisuri kod Niša otkrio botaničar i dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, Sava Petrović. Iako je trebalo da nosi naziv „Niška ramonda“, Petrović je odlučio da biljku nazove u čast kraljice Natalije Obrenović.

Reliktna i endemična biljka centralnog Balkana pretežno raste u pukotinam krečnjačkih stena na senovitim mestima. U stanju je da prebrodi dugotrajne suše i ekstremno teške uslove, da bi nakon prve kiše, iz potpuno osušenog stanja ponovo počela da buja. Zbog te odlike, simbolično predstavlja sve nevolje koje je srpski narod preživeo tokom Prvog svetskog rata.

Natalijina-ramonda-cvet-feniks prenosi Objektiva.rs vesti Valjevo

Ramonda nathaliae je strogo zaštićena vrsta i u Srbiji ju je moguće naći na nekoliko mesta u Parku prirode Sićevačka klisura, Specijalnom rezervatu prirode Jelašnička klisura, Specijalnom rezervatu prirode Suva planina i u Nacionalnom parku Šar planina.