30/05/2024
Najnovije vesti
Aleksandar-Kovacevic-Bogojavljenje-kod-brane-reke-Gradac-Valjevo-19-01-2023-plivanje-za-casni-krst-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-prvi

MLADI VALJEVAC ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

Autor 19/01/2023

Aleksandar Kovačević, učenik Tehničke škole iz Valjeva i prvotimac VK Valis, i ove godine je prvi doplivao do časnog krsta na već tradicionalnoj viteško – kulturnoj manifestaciji “Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst” koju 12. put na brani reke Gradac u Valjevu, uz blagoslav vladike Isihija, priređuje Eparhija valjevska.

Bogojavljenje je u valjevskim hramovima počelo molitveno Svetom Arhijerejskom Liturgijom, nakon čega je kod Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog više stotina vernika, svih generacija, formiralo litiju. Veliki broj Valjevaca se priključio i na brani reke Gradac, omiljenog izletišta, pratilo kulturno – umetnički program KUD-ova Abrašević i Krušik i etno pevača.

Aleksandar Kovačević, treću godinu za redom prvi je doplivao do Časnog Bogojavljenskog Krsta na brani reke Gradac u Valjevu

Mladi Valjevac, Aleksandar Kovačević, uspešan prvotimac Vaterpolo kluba Valis i učenik valjevske Tehničke škole, već treću godinu uzastopno biva najbrži u Plivanju za Časni Bogojavljenski Krst.

“Želim da čestitam svima koji su danas plivali jer je ove godine najviše učesnika, i to je za Valjevo jedna zaista lepa stvar. I želim da se zahvalim svima koji su došli da nas podrže.

Za mene plivanje na Bogojavljenje puno znači jer bez Boga ne možemo ništa, i tu je da nas vodi kroz život.

Ovo je treća godina da stižem prvi i neću da nazovem rutinom, ali bilo je lepo danas plivati,” zaključuje mladi Valjevac, Aleksandar Kovačević, koji je pre nekoliko meseci postao punoletan.

Prošle godine pobedu je posvetio svom dedi, dok je ovog puta plivao u sećanje na školske drugove i drugaricu, krajem decembra 2021. godine nastradale u saobraćajnoj nesreći u Draginju.

Ove godine najveći broj učesnika, ukupno 83 plivača, među kojima je, u hladnoj i zamućenoj vodi usled otapanja snega na planinama, plivala i jedna žena. Sve učesnike organizator manifestacije, Eparhija Valjevska, nagradila i medaljama.

Jerej, Dejana Tripkovića, zahvalio je svima, plivačima kojih je ove godine bilo 83, kao i učesnicima programa i brojnim Valjevcima i posetiocima koji su pratili manifestaciju “Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst” održanu po 12 put na brani reke Gradac, u organizaciji Eparhije valjevske uz podršku Grada Valjeva.