13/06/2024
Najnovije vesti
Bogojavljenje-19.-januar-SPC-i-vernici-slave-19.01.-Glas-Bozji-Sveti-duh-sin-Bozji-Isus-Hrist-Bog-se-javi-Vaistinu-se-javi-Objektiva.rs

BOGOJAVLJENJE

Autor 19/01/2023

SPC i vernici Bogojavljenje slave 19. januara, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.

Nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan, prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvorilo se nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista. Sa neba se čuo glas Boga: “Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.

Prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Praznikom Bogojavljenje se završavaju tzv. nekršteni dani, 12 dana posle Božića, kada nema krštenja jer Isus Hrist još nije bio kršten. Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti.

Prema narodnim verovanjima, praznik je još nazvan i Vodice ili Vodokršće jer se na ovaj dan osveštava voda, za koju se smatra da je lekovita i valja je piti radi zdravlja, prosvećenja duše i tela.

Na praznik Bogojavljenja vernici razmenjuju pozdrave: “Bog se javi” uz odgovor: “Vaistinu se javi”.

Episkop Valjevski Gospodin Isihije, od 8 sati i 30 minuta, danas služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.
Proslava praznika počinje molitveno, dok je tradicionalno “Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst” na brani reke Gradac.