14/07/2024
Najnovije vesti
Naucni-skup-Spremi-se-da-govoris-u-Gradskoj-biblioteci-u-Ljigu-ucesnici-profesori-i-ucenici-Valjevska-gimnazija-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

NAUČNI SKUP „SPREMI SE DA GOVORIŠ“

Autor 06/04/2023

U ljiškoj biblioteci je održan naučni skup Spremi se da govoriš, uz učešće učenika i profesora iz Valjevske gimnazije, sa Filološkog fakulteta, škola iz Ljiga, kao i ličnih prijatelja i poštovaoca ostvarenja profesora Miodraga Pavlovića, preminulog pre deset godina.

U ime organizatora, skup je otvorila Marijana Negovanović Obradović. O metodičkom radu i zaostavštini Miodraga Pavlovića govorile su profesorke dr Zona Mrkalj i dr Ljiljana Bajić. Tom prilikom održana je i

Foto Anja Krunić

promocija knjige Vukova azbuka po Dušku Radoviću, autora Miroslava Maksimovića. Dragica Puljezović je, uz predstavljanje zbornika Govor našeg kraja, održala kratko predavanje o govoru u Osečini i Podgorini. Učiteljice Marijana Obradović, Aleksandra Lukić i Dragica Gajić promovisale su tematski dan “Trešnja u cvetu” posvećen Milovanu Danojliću. Dr Nataša Kljajić govorila je o svojim uspomenama na Miodraga Pavlovića, dok je Branka Radović, njegova profesorka iz XIII beogradske, evocirala uspomene iz gimnazijskog perioda.

Profesori srpskog jezika i književnosti i učenici specijalizovanog filološkog smera Valjevske gimnazije dobili su pohvale brojnih učesnika Naučnog skupa „Spremi se da govoriš“ za promocije višestruko nagrađivanih školskih izdanja. Tom prilikom o časopisu „Almanah“ govorili su članovi literarne sekcije koju vodi profesorka mr Milena Milisavljević. Takođe, članovi novinarske sekcije, sa glavnom urednicom profesorkom Danijelom Golubović, govorili su o izdanju „Gimnazijalac“ koji škola objavljuje već 50. godina. Predstavljen je i najnoviji školski časopis „Naša reč“ koji pripremaju članovi lingvistčke sekcije sa profesorkom Milenom Petrović. Pored toga predstavili su raskošan opus knjiga i časopisa koje objavljuje Valjevska gimnazija, kao i bogat program „Filoloških susreta“.

U završnici skupa profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, dr Boško Suvajdžić je pročitao poemu “Spremi se da govoriš”, a sestra Miodraga Pavlovića, Zorana, pročitala je pismo njegovih studenata.

Naučni skup „Spremi se da govoriš“ u Gradskoj biblioteci „Milovan Danojlić“ priredili su članovi Nastavničkog udruženja “Ljig”, osnovna škola “Sava Kerković” i srednja škola “1300 kaplara”.