30/05/2024
Najnovije vesti
knjiga-UPRAVA-NEUKALJANIH-CASTI-Slavko-Krunic-slikar-Mirjana-Ognjenovic-knjizevnica-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

„Uprava neukaljanih časti“ u Modernoj galeriji Valjevo

Autor 06/04/2023

Moderna galerija Valjevo priređuje promociju knjige Uprava neukaljanih časti, Mirjane Ognjanović, književnice i prevodioca i Slavka Krunić, slikara, u sredu, 12. aprila 2023. godine, od 19 časova. Pored autora, o knjizi će govoriti i profesorka, Nataša Kristić, istoričar umetnosti.

Saradnja između Mirjane Ognjanović i Slavka Krunića razvijala se kroz recipročan odnos slike i reči: Slavko je ilustrovao Mirjanine tekstove publikovane u Politikinom zabavniku, Mirjana je smišljala priče posmatrajući Slavkove slike. Zahvaljujući njenim pričama, protagonisti njegovih slika otkrivaju u pisanoj reči novi oblik života.

David Albahari je napisao o knjizi Uprava neukaljanih časti: “Slavko Krunić i Mirjana Ognjanović su najbolji tamo gde većina pisaca i slikara počinju da zamuckuju i da se gube u prostoru između reči i slika. U tom prostoru oni pronalaze nove priče i slike i pretvaraju staru tišinu u novi glas”.

Knjiga je objavljena u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada prošle 2022. godine, kada je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga dobila nagradu ULUPUDS-a za Izdavački poduhvat godine.

Podsećamo, u Modernoj galeriji u Valjevu aktuelna je izložba Dvojnost portreta Slavka Krunića otvorena 25. marta i traje do 20. maja 2023. godine.

Slavko Krunić Moderna galerija izložba Dvojnost portreta FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva
Slavko Krunić prilikom otvaranja izložbe Dvojnost portreta u Modernoj galeriji Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Mirjana Ognjanović

Rođena je 1959. godine u Beogradu, gde je završila školu i Filološki fakultet, grupu za Opštu književnost i teoriju književnosti.

Dugogodišnja nedoumica, da li će život posvetiti muzici, klasičnoj gitari, ili književnosti, razrešena je početkom ’80. prošlog veka kada se zaposlila u Kulturnoj rubrici lista „Politika“. Pisala je o muzici i književnosti. Na srpski jezik prevela je dela omiljenih joj italijanskih pisaca: Tomaza Landolfija, Dina Bucatija, Paula Maurensinga, Itala Kalvina, Paola Sorentina. Godine 2010. objavila je i prvu zbirku pripovedaka Začarani Velja i ostale muzičke priče (Artist).

Napustivši Kulturnu rubriku dnevnog lista, zaposlila se u „Politikinom Zabavniku“. Nije mogla da zamisli da će upravo te godine imati čast da postane lični pripovedač na raskošnom dvoru slikara Slavka Krunića. Za njega od tada posebno izmišlja priče, zbog obostranog zadovoljstva i radi raspirivanja Slavkove inače bujne mašte. Zauzvrat, on slika po njenim tekstovima i tako, takođe neočekivano, postaje ilustrator „Zabavnika“. Na taj način su nastale zbirke priča Nesanica za dvoje (Booka) i Mauzolej (Alta Nova) objavljene 2013.

U međuvremenu je napustila „Zabavnik“ i posvetila se pisanju i prevođenju. Kada se navršilo pet stotina godina od kada je pod neobičnim okolnostima osnovan prvi svetski geto, onaj Venecijanski, odlučila je da tom događaju, smeštenom u vremenskom vrtlogu, posveti knjigu bajki Sirena koja se smeši. Potom je prevela knjigu Elene Ferante Moja genijalna prijateljica (Booka, 2016.), kao i roman Paola Sorentina Svi su u pravu (Booka, 2016.), zbirke priča Toni Pagoda i njegovi prijatelji (Booka, 2017.) i Nevažne tačke gledišta (Booka, 2018). Maurensigu se vratila prevodom kratkog romana Đavo u pisaćem stolu (Geopoetika, 2019).

Krajem 2020.godne objavljena je zbirka pripovedaka Lažne bajke (Booka), koji je napisala sa proslavljenim piscem Davidom Albaharijem. Već početkom 2021. izašao je njen prevod kontroverzne knjige S najgorim namerama (Booka) Alesandra Piperna, verovatno najznačajnijeg savremenog italijanskog autora. Neposredno pred beogradski Sajam 2022. objavljena je ilustrovana zbirka priča Uprava neukaljanih časti (Akademska knjiga), još jedan zajednički poduhvat sa Slavkom Krunićem. Prevela je i memoarski roman Strankinja (Booka), italijanske spisateljice Klaudije Durastanti, čije je srpsko izdanje najavljeno za prvu polovinu tekuće godine.

Slavko Krunić

Rođen u Beogradu, 1974. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je na istom fakultetu u klasi profesorke Anđelke Bojović. Samostalno izlaže od 1999. godine. Član je ULUS-a od 2000. i ULUPUDS-a od 2011. godine. Priredio je više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim grupnim. Pored slikarstva bavi se i ilustracijom. Autor je i koautor knjiga: Lažne bajke, Satirikone, Antilogika slike, Nesanica za dvoje, Mauzolej, Mausoleum of Imperfection, Male boginje, Uprava neukaljanih časti.