17/07/2024
Najnovije vesti
Valjevska-gimnazija-bilingvalci-mart-Mesec-frankofonije-program-Instituta-u-Beogradu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Valjevska gimnazija učestvovala u programu „Mesec frankofonije“

Autor 04/04/2023

Učenici i profesori Valjevske gimnazije bili su uključeni u aktivnosti, održane u Beogradu, tokom proteklog marta – Meseca frankofonije. Tim povodom su priređene različite aktivnosti u Francuskom institutu u Beogradu i u školama u kojima izučavaju francuski jezik.

Danas, oko 100.000 đaka u Srbiji uči francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, a od ukupno sedam dvojezičnih škola, šest imaju prestižno priznanje o kvalitetu Label France Education, koje dodeljuje Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ustanovama gde postoji izvrsnost u dvojezičnoj frankofonoj nastavi. Podsećamo, Valjevska gimnazija je od prošle godine nosilac ovog prestižnog priznanja za izuzetnost.

Na svečanom otvaranju manifestacije Mesec frankofonije u Palati Srbije, Valjevsku gimnaziju predstavljale su profesorke francuskog jezika Brankica Perić i Biljana Marinković. U prisustvu potpredsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, ministra turizma i omladine Huseina Memića i grupe ambasadora frankofonih zemalja u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije organizovalo je prijem u Palati Srbije u Beogradu, 1. marta 2023. godine. Tom prilikom je i pretpremijerno prikazan film o Srbiji „Odredište frankofonije – Srbija”, koji je realizovala francuska televizija TV5 Monde.

Učenici Valjevske gimnazije, njih 11, većinom iz dvojezičnih odeljenja sva četiri razreda i jedan učenik prirodno-matematičkog smera, su 15. marta 2023. učestvovali u aktivnosti Francuskog instituta „Frankofoni diktat”. Diktat je organizovan istovremeno u svim prijavljenim školama. U Valjevskoj gimnaziji diktat je čitala lektorka Marina Ora.

Takođe, 17. marta 2023. učenici dvojezičnih odeljenja, prvog i četvrtog razreda, sa svojim profesorkama francuskog jezika Brankicom Perić i Biljanom Marinković, učestvovali su u Beogradu u projektu „Frankofoni horizonti”. Reč je o programu koji tradicionalno organizuje Francuski institut, kao jednu od aktivnosti tokom marta – Meseca frankofonije.

Valjevska-gimnazija-bilingvalci-mart-Mesec-frankofonije-program-Instituta-u-Beogradu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Cilj projekta je poseta jednoj frankofonoj ambasadi. Učenici i profesorke Valjevske gimnazije su imali čast da posete Ambasadu Rumunije i razgovaraju sa Njenom ekselencijom, ambasadorkom Silvijom Davidoju, koja je i predsednica grupe frankofonih ambasadora.

Nakon pozdravne reči ambasadorke, pogledali su kratak film o Rumuniji na francuskom jeziku. Učenici su posetili Francuski institut, gde su zajedno sa učenicima još devet škola, koje imaju dvojezična odeljenja, učestvovali u radionicama i igri „Potraga za blagom”, u okviru koje su tražili reči i simbole vezane za francuski jezik i Francusku u širem centru Beograda.