24/06/2024
Najnovije vesti
Auto-put-Milos-Veliki-Novi-Sad-Beograd-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva-Milos-The-Great

NOVE CENE PUTARINE

Autor 02/04/2023

Od 1. aprila poskupela je putarina za 14%, odnosno osam odsto za vozače koji upotrebljavaju uređaje za elektronsku naplatu putarine (ENP).

Odluku o poskupljenju putarine Vlada Srbije usvojila je 23. marta. Time je odobreno da JP Putevi Srbije izmeni Odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta. Očekivano je da će nove, više cene, uticati i na povećanje logističkih troškova, a to će uticati i na maloprodajne cene robe u trgovinama u Srbiji.

Odluka o poskupljenju putarine na auto putu u Srbiji, objavljena je u Službenom glasniku, uz preciziran iznos putarine u odnosu na kategoriju vozila i deonice auto puta.

U kategoriju IA spadaju motorna vozila sa karakteristikama motocikla, motornog tricikla i kvadricikla. U kategoriji I su putnički automobili, tj. motorna vozila sa dve osovine, visine do 1,3 metara. U kategoriji II su motorna vozila sa tri ili više osovina, visine do 1,3 metara, kao i motorna vzila sa dve osovine, više od 1,9 metara, čija maksimalna težina ne prelazi 3.500 kilograma. U kategoriji III su motorna vozila sa dve ili tri osovine, viša od 1,30 metara, dozvoljene težine iznad 3.500 kg, kao i vozila IIB kategorije sa prikolicom. U kategoriji IV su motorna vozila sa četiri ili više osovina, mase iznad 3.500 kg.

Pošta Srbije i Putevi Srbije potpisali su Ugovor o saradnji kojim je predviđeno da vozači uređaje za elektronsku naplatu putarine mogu da kupe i na šalterima pošte, po ceni od 2.022 dinara.

JP Putevi Srbije imaju oko 650 hiljada korisnika elektronske naplate putarine. To znači da više od polovine prihoda, oko 150 miliona evra, biva uplaćeno direktno, a korisnici elektronske naplate putarine se ne zaustavljaju pri prolazu kroz naplatne stanice.

Cena putarine, po naplatnim stanicama i kategorijama vozila, dostupna je na sajtu Putevi Srbije.