28/02/2024
Najnovije vesti
Sajam-turizma-2023 promotivni flajeri Turističke organizacije Valjevo prenosi objektiva.rs iz Valjeva

ODLIČNO UČEŠĆE NA SAJMU I PLANOVI TURISTIČKE PROMOCIJE VALJEVSKOG KRAJA

Autor 28/02/2023

Brojni su pozitivni efekti i utisci učešća Turističke organizacije Valjevo na upravo završenom 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Već su počeli pripreme i realizacije novih projekata, tako da u kontinuitetu promovišu turističke potencijale i ponude raskošne istorije i kulture, kao i brojnih manifestacija u Valjevu upotpunjene lepotama valjevskog kraja.

Na 44. Međunarodnom sajmu turizma učestvovala je Turistička organizacija Valjevo sa izlagačima iz valjevskog kraja i sa Divčibara, u okviru ponude TO Srbije. Tokom trodnevne manifestacije predstavilo se oko 350 izlagača iz 33 države, a ovogodišnji partner Sajma bila je Kina.

Prema rečima direktorke Ane Marković, štand Turističke organizacije Valjevo uz TO Srbije u Hali 4 Beogradskog sajma svojim raznovrsnim sadržajem je privukao pažnju posetilaca kojih je u znatnom broju bilo i tokom radnih dana, a posebno tokom proteklog vikenda.

Ana-Markovic Sajam turizma u Beogradu 2023 prenosi Objektiva.rs iz Valjeva
Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo na Sajmu turizma u Beogradu

„U okviru ponude Turističke organizacije Valjevo na štandu svoju ponudu su predstavili i hoteli Royal Mountain i Heba, Centar dečjih letovališta sa Divčibara i seoska domaćinstva iz valjevskog kraja. Oni su ponudili svoj asortiman, kao i nove pakete odmora tokom prvomajskih praznika i u predstojećoj letnjoj sezoni. Trudimo se da na Sajmu, na konkretan i transparentan način, omogućimo direktnu prodaju smeštajnih kapaciteta i turističkih sadržaja našim posetiocima. Pored Divčibara, predstavili smo smeštajne kapacitete iz grada Valjeva, zatim seoskih turističkih domaćinstava i naših božanstvenih manastira koji beleže rast poseta turista, odnosno vernika.

Štand TO Valjevo na 44. Sajmu turizma u Beogradu

Naš štand na Sajmu bio je lep, površine 42 kvadratna metra i uočljiv za posetioce. Pod okriljem Turističke organizacije Srbije predstavio se veliki broj lokalnih i regionalnih turističkih organizacija. Naša ponuda je posebno interesantna jer je valjevski kraj blizu Beograda i blizu Vojvodine, odakle nam dolazi veliki broj turista.

Pored istorije i kulture predstavili smo prirodne lepote valjevskog kraja, kao i manifestacije planirane tokom 2023. godine, kao što su koncert u čast Mikija Jevremovića, Desankini majski susreti, Tešnjarske večeri, Jazz festival… To je, takođe privlačilo pažnju posetilaca na Sajmu.

Turistička organizacija Valjevo 
Sajam-turizma-2023-Kinezi prenosi objektiva.rs iz Valjeva

Ovogodišnja država partner bila je Kina i na svom štandu su predstavili svoju kulturnu baštinu. Takođe, bilo je veliko interesovanje turista iz Kine za destinacije u Srbiji. Prema najavama nihove državne turističke organizacije, već u martu možemo očekivati dolazak oko 20.000 njihovih turista.“

Valjevo Divčibare ski staza
Ski staza na Divčubarama

Tokom 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu održan je i 18. sajam najsavremenije hotelsko – turističke opreme HORECA. Takođe, tokom Sajma turizma održano je i predavanje o konceptu održivog turizma koje je priredila profeosrka dr Bruk Hensen sa Univerziteta Južne Floride, saradnica UNDP-a (United Nations Development Programme). Naglasila je veliki potencijal i ličnu impresiju turističkom ponudom Srbije, naročito kulturnim atrakcijama, pri tome napomenuvši da je održivi turizam baziran na normativima „tripple bottom line“, odnosno „trostruko krajnji rezultat“ koji predstavljaju ljudi, planeta i prosperitet, i da je ovakav vid turizma tako nazvan jer treba da je na usluzi generacijama koje tek stasavaju, u budućnosti.

Inače, o planovima u predstojećem, doglednom periodu Turistička organizacija Valjevo priprema još obimniju promociju potencijala Valjeva, Divčibara i valjevskog kraja.

„Takođe, u planu je potpisivanje protokola o saradnji sa Turističkom organizacijom Banja Luke i već smo, tokom januara, preuzeli konkretne korake na uspostavljanju međusobne saradnje, zasnovane na promociji naše turističke ponude, Valjeva i Divčibara, na pet bilborda, digitalnih i štampanih, u gradu Banja Luka. To je uvod koji je prethodio potpisivanju protokola saradnje, a to očekujemo tokom martovskog Međunarodnog sajma turizma u Banja Luci jer mi, Valjevo, valjevski kraj i Divčibare, zaista imamo privlačne sadržaje za turiste. Uspostavili smo plodotvornu saradnju sa Trebinjem, sada se širimo i na drugu stranu.

44. Međunarodni sajam turizma

Nakon toga, krajem marta, očekuje nas i Sajam turizma u Zagrebu, gde ćemo nastupiti zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije. Trudimo se da nastupamo sa TOS-om jer su nam na taj način troškovi izlaganja besplatni i naravno trudimo se da svaki poziv Turističke organizacije Srbije iskoristimo, kada nam se nudi mogućnost besplatne promocije.“

Istovremeno je potvrdila da je u planu, do kraja maja 2023. godine, završetak radova u Biciklističkom parku na Divčibarama jer vremenski uslovi diktiraju postavljanje mobilijara.

„Trenutno nismo u mogućnosti da nastavimo radove zbog vremenskih uslova. Radovi zahtevaju određenu spremnost terena prilikom postavljanja mobilijara. Inače, park ne podrazumeva seču šume ili promenu konfiguracije terena. Ali, mobilijar mora imati određenu potporu, odnosno zemljište mora biti pripremljeno na odgovarajući način da bi to moglo da traje.

Divcibare-2020-godine-Vidikovac-FOTO-Milos-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo FTN Novi Sad Mehatronika Valjevo Beograd Tehnička
Divčibare FOTO Miloš Krunić Objektiva.rs

U planu nam je novi projekat – vidikovac na Golupcu, na Divčibarama. Takođe, u planu je još veća promocija visoravni kroz vizuelni identitet, kao i turističke izlete i ture“, rekla je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo u razgovoru za Objektiva.rs.

O efektima pređašnjih zalaganja Turističke organizacije Valjevo najbolje govore zabeležene posete u 2022. godini. U gradu je ostvareno 69.767 noćenja, na Divčibarama 116.819 noćenja, iako je zimska sezona kasnila. Popunjenost kapaciteta u zimskom delu sezone ostvarena je, sa snežnim padavinama, u februaru. Pred Sretenje i tokom produženog prazničkog vikenda bilo je nemoguće naći smeštaj na Divčibarama.

ucesnice-Zeleni-prsten-Maljena-04-10-2022-TO-Valjevo prenosi objektiva.rs iz Valjeva
Učesnici projekta “Zeleni prsten Maljena”

Turistička organizacija Valjevo je prošle godine učestvovala u projektu „Zeleni prsten Maljena“ tako da je promovisana lepota ove valjevske planine i prirodnog okruženja. Omogućena je i edukacija članova seoskih domaćinstava radi nadogradnje u domenu resursa etno turizma, zatim o serviranju, pakovanju i plasmanu sopstvenih proizvoda. Lepote valjevskog kraja privukle su turiste, pa su seoska domaćinstva na Taorskim Vrelima priredila doček Nove godine za svoje goste.

Takođe, u okviru promotivnih aktivnosti su i manifestacije radi promocije starih zanata i kreativnih delatnosti, a tokom marta sledi priređivanje još jednog bazara pre Dana žena, najavljuju iz Turističke organizacije Valjevo.