21/06/2024
Najnovije vesti
Kazbek-Gruzija-planinari-zastave-28.-avgust-2023.-FOTO-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Planinar Dragan Pantelić iz Valjeva savladao Kazbek (+video)

Autor 06/09/2023

Grupa planinara, od kojih je troje iz Srbije, uključujući i članove Planinarsko – smučarskog društva Magleš iz Valjeva, krajem avgusta osvojili su Kazbek u Gruziji. Na taj način su obeležili prvo osvajanje “ledene planine” koje se odigralo pre tačno 100 godina.

Uspon na Kazbek na 5.054 metara nadmorske visine u Gruziji izveden je od 27. do 29. avgusta 2023. godine, u organizaciji planinarskog društva Fruška Gora. Učestvovalo je ukupno osam planinara iz pet država: po jedan iz Irana, Severne Makedonije i Crne Gore, dvoje iz Austrije i troje iz Srbije, priča Dragan Pantelić iz PSD Magleš iz Valjeva.

“Među nama bila je i jedna žena, Srpkinja Vesna, udata za planinarskog vodiča instruktora Helmuta iz Austrije, a organizator je Shahrdad iz Irana.

Dragan-Pantelic-planinar-osvojio Kazbek-Gruzija-28.-avgust-2023.-FOTO-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Dragan Pantelić, planinar iz Valjeva, član PSD Magleš, krajem avgusta osvojio Kazbek u Gruziji FOTO privatna arhiva

Uspon smo počeli od manastira Gergeti 27. avgusta. Prvi deo su travnati predeli i kamenito tlo, a onda počinje avantura preko glečera sa derezama do doma Bethlemi na 3653 metara nadmorske visine. Odmorili smo i 28. avgusta, u tri sata ujutru, počeli uspon. U početku teren je stenovit, zatim sledi uspon od 1000 metara preko glečera u navezi po četiri planinara, sa derezama i cepinima. Staza je jako zahtevna, a poslednjih 100 metara uspona je veoma strmo i zaleđeno, ali smo ipak svi uspešno ispenjali vrh.

Kratko smo  se zadržali na vrhu, fotografisali se i međusobno čestitali na uspešno savladanom usponu. Vraćali smo se u navezi do kraja glečera i stigli u dom oko pet sati posle podne.

Osvajanje Kazbeka krajem avgusta 2023. godien FOTO privatna arhiva

Ekipa je sjajna, odlično smo sarađivali, iako smo prvi put zajedno na planinarenju. Helmut je vrhunski vodič koji zahteva neverovatnu disciplinu na navezi i pažnju pri svakom koraku,” napominje Pantelić.

Pri spustu sa planine prespavali su u domu i 29. avgusta, ponovo preko glečera koji na Kazbeku obuhvataju površinu od oko 135 kvadratnih kilometara, spustili su se do kamenite podloge i polako stigli do manastira Gergeti koji su posetili.

Sportsku saradnju i uspešno savladavanje jednog od najviših vrhova Kavkaza, učesnici uspona na ledenu planinu, planinari iz Austrije, Irana, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije upotpunili su druženjem uz gruzijske specijalitete i palačinke sa bananama i čokoladom, kako bi nadomestili energiju za predstojeće poduhvate.

Deo svojih uspomena na osvajanje ledene planine na video snimku beleži planinar Dragan Pantelić iz Valjeva, član PSD Magleš.

Podsećanja radi, Kazbek je ugašeni vulkan i sedmi vrh Kavkaza i treći u Gruziji. Nalazi se u lancu Khokh koji se proteže južno od Velikog Kavkaza. Područje oko planine je seizmički vrlo aktivno, a oko planine ima nekoliko geotermalnih izvora. Kazbek je ugašeni stratovulkan koji je, prema procenama, poslednji put eruptirao oko 750. godine pre nove ere.

Kazbek pominju i u gruzijskim legendama kao mesto gde je okovan Amirani, lik slične sudbine kao grčki Prometej. Prema predanjima, pravoslavni sveštenici u pećinama na planini čuvaju Avramov šator (Biblija – Knjiga postanka) i kolevku Isusa Hrista.

Kazbek-Gruzija-uspon-28.-avgust-2023.-FOTO-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Kazbek, Gruzija uspon 28. avgusta 2023. godine FOTO privatna arhiva Dragana Pantelića, planinara iz Valjeva