18/07/2024
Najnovije vesti
IZVOR-Biblioteka-Ljubomir-Nenadovic-Valjevo-BOOKa-u-dvoristu-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie-Culture

Počinje 37. “BOOK-a u Dvorištu”

Autor 26/06/2024

U Dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu večeras počinje 37. po redu sezona književnih večeri, pod nazivom BOOK-a u Dvorištu. Sve književne večeri počinju u 20 sati, a književna manifestacija ove godine traje do 5. jula.

Prve večeri, u sredu, 26. juna 2024. godine, gosti književne večeri “Pazolini, laganje i slaganje”, od 20 časova, u Dvorištu su književnica Ljubica Arsić, filmski kritičar Miroljub Miki Stojanović i glavni urednik izdavačke kuće Clio Zoran Hamović. U okviru književne večeri planiran je muzički nastup Peše i prijatelja.

Naredni književni susret je već u četvrtak, 27. juna, od 20 časova. U Dvorištu valjevske biblioteke, povodom “Tajne evropske i srpske književnosti” gosti su prof. dr Aleksandar Jerkov i književni kritičar i esejista Mladen Vesković.

Na Vidovdan u Dvorištu je program “Spomeničko nasleđe Srbije 19. i prve polovine 20. veka – uobličavanje i rušenje” o čemu će govoriti profesor dr Igor Borozan i dr Jovana Milovanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu iz odseka za Istoriju umetnosti.

Na jedno od učestalih pitanja: Promovisanje ravnopravnosti ili kvarenje jezika? u susretu sa valjevskom književnom publikom, na temu “Standardizacija srpskog jezika, rodna ravnopravnost i očuvanje Ćirilice” razgovaraju prof. dr Sreta Tanasić i prof. dr Aleksandar Milanović, u sredu, 3. jula 2024. godine, od 20 sati, u Dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

“Lov u mutnom – pozorište i 21.vek” naziv je književnih razgovora u četvrtak, 4. jula, od 20 sati. Gosti u Dvorištu valjevske Biblioteke su direktor BITEF teatra i književnik Miloš Latinović i eseista i književni kritičar Mladen Vesković.

Ovogodišnju “BOOK-u u Dvorištu” u petak, 5. jula, zatvara književno veče “Rajski um Dragana Stojanovića”. Pored  navedenog profesora i književnika, dobitnika više prestižnih nagrada, gosti su književna kritičarka Tamara Mitrović i esejista Mladen Vesković.

Prema navodima organizatora: Počinje nova, letnja sezona kulturnih događanja u Biblioteci! Pozivamo Vas na druženje, inspirativne večernje razgovore sa izuzetnim gostima u najlepšem dvorištu u gradu, a za muzički užitak pobrinuće se Peša i prijatelji, uz podsećanje:

Roditelje pozivamo da svojoj deci preporuče naše tradicionalane radionice, kreativna, zabavna i poučna  druženja u dvorištu i Muzeju zavičajnih pisaca. Foto-konkurs “Slike grada 365” je prilika da učestvujete u stvaranju posebne zavičajne zbirke dokumentarnih fotografija, koje ćemo ostaviti svim budućim generacijama.

Podsećanje – “Mongolske mrlje” Zorana Predina otvorile 35. sezonu u “Dvorištu” – OVDE