18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Važno objektivno popuniti „listu želja“, ima dovoljno mesta za upis u srednje škole u Valjevu
FOTO-Jakov-B-27-06-nacelnica-Skolske-uprave-Kolubarskog-i-Macvanskog-okruga-dr-Zorica-Jocic-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie

Važno objektivno popuniti „listu želja“, ima dovoljno mesta za upis u srednje škole u Valjevu

Autor 27/06/2024

Završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole je protekao u najboljem redu. Mi smo veoma zadovoljni za oba okruga, Kolubarski i Mačvanski, za sve škole kako su sprovele proceduru . Naravno o tome govore i zapisi supervizora koji su u školama kontrolisali ceo proces završnog ispita“, naglasila je dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave. Takođe naglašava da je za male maturante i njihove roditelje važno da objektivno popune liste želja, kao i da ima dovoljno slobodnih mesta za upis u prvi razred srednje škole.

„Što se naših škola tiče u Školskoj upravi Valjevo procedura je ispoštovana i ispit je sproveden na najregularniji mogući način.

Trenutno je u toku popunjavanje i predaja „liste želja“ u matičnim osnovnim školama. To su liste opredeljenja koje se mogu podneti u elektronskom obliku preko portala Moja srednja škola ili direktno u školi, to zavisi od izbora roditelja i učenika. Te liste opredeljenja sadrže 20 želja. Svaka od njih ima prostor za šifru učenika, to je ove godine 10-tocifrena šifra učenika, zatim ima prostor za šifru i za naziv obrazovnog profila. Tako da učenici biraju od onog što je konkursom predviđeno i tako popunjavaju liste opredeljenja.

Ovde je značajno naglasiti da deca i njihovi roditelji moraju biti objektivni pri popunjavanju obrazovnih profila koje žele. Ne može neko ko je ukupno osvojio 50 ili 60 poena da konkuriše recimo za prirodni smer u Gimnaziji, gde poslednji upisani uvek ima preko 80 poena. Nerealno je jer neće biti raspoređeni.

Osim toga, učenici koji imaju manje od 50 poena, ne mogu konkurisati za četvorogodišnje obrazovne profile, samo za trogodišnje. Kad kažem 50 poena, mislim ukupno“, naglašava načelnica Jocić.

„Dakle, treba sagledati šta vole učenici, čime žele da se bave u svom životu i, u skladu sa svojim mogućnostima, sa ostvarenim bodovima da popune te liste želja“, savetuje načelnica.

Popunjavanje tzv. lista želja je predviđeno za 26. i 27. jun, do 15 časova; 28. juna je provera.

„Dakle, liste će biti odštampane u školama ili će moći na portalu Moja srednja škola (https://mojasrednjaskola.gov.rs/ ) da provere da li su dobro uneli sve želje i sutra su moguće ispravke. Kada se zaključa sistem sutra, onda ispravke više nisu moguće.

Onda ide raspoređivanje učenika po srednjim školama, to će se dogoditi 2. jula i tada se objavljuje konačan raspored učenika po obrazovnim profilima u srednjim stručnim školama i gimnazijama.

Istog dana, 2. jula, biće objavljena preostala slobodna mesta na koja mogu konkurisati deca koja nisu raspoređena u prvom krugu. Tako da će do 4. jula biti završen ceo proces.

Učenici se moraju upisati gde su raspoređeni, u odnosu na svoje želje i broj bodova. Ne mogu se upisati u neku drugu školu, ili neki drugi obrazovni profil.

Posebno moram da naglasim kao informaciju za roditelje i učenike – Školska uprava nema zakonska ovlašćenja da premešta učenike iz škole u školu, ili sa obrazovnog profila na drugi obrazovni profil iste škole. Ta ovlašćenja nemaju ni direktori škola.

Dakle, onako kako se formiraju odeljenja, u skladu sa celom ovom procedurom, tako se učenici moraju upisati“, naglasila je načelnica ŠU, dr Zorica Jocić.

Pri tome naznačava da ukoliko su objektivno popunjene liste opredeljenja, učenici će biti raspoređeni jer, npr. u Valjevu ima 724 učenika osmog razreda, a 948 slobodnih mesta za upis u prvi razred srednje škole.

„Činjenica je da nama u Valjevo, iz drugih opština, ne samo Kolubarskog, već i drugih okruga iz različitih delova Srbije dolaze učenici, i da taj broj uvek bude preko 200. Zato i pravimo takav plan upisa. Ali je i činjenica da za svu valjevsku decu ima mesta.

Imamo i učenike koji se obrazuju prema Individualnom obrazovnom planu. U Valjevu ih ima 15. Oni će biti raspoređeni odlukom Okružne komisije, kao i u celoj Srbiji, jer je takva procedura koja je predviđena. U Mionici ih ima četiri, u Lajkovcu tri, u Ubu dva i Osečini i Ljigu po jedan učenik koji se obrazuju po IOP-u. Oni će biti raspoređeni na one profile koji su usaglašeni sa njihovim roditeljima i na osnovu predloga zdravstvene komisije i školskih timova koji su predložili šta je najbolje za decu koja se obrazuju po Individualnom obrazovnom planu.

Što se tiče ostalih mesta u Kolubarskom okrugu, recimo u Valjevu ima 948 slobodnih mesta.

Od toga, u Gimnaziji je 204. Imaju osam odeljenja, to su prirodni smerovi, društveni smerovi, ali i specijalizovana odeljenja za matematiku, informatiku, filološki i dvojezično.

Zatim u Tehničkoj ima 224 slobodna mesta, raspoređena u četiri obrazovna područja, tzv. područja rada: geodezija i građevinrstvo; mašinstvo i obrada metala; elektrotehnika; i saobraćaj.  

U okviru Ekonomske škole ima šest odeljenja, 168 slobodnih mesta, dva su obrazovna područja ili područja rada: ekonomija, pravo administracija; i trgovina, turizam, ugostiteljstvo.

U Medicinskoj školi ima sedam odeljenja, 196 slobodnih mesta, raspoređenih u dva područja rada: zdravstvo i socijalna zaštita; i delatnost sličnih usluga.

U Poljoprivrednoj školi imamo pet odeljenja, odnosno 140 slobodnih mesta, na području rada – poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

U Ubu, kao drugoj opštini po broju stanovnika u Kolubarskom okrugu, u Tehničkoj školi ima šest odeljenja raspoređenih na četiri područja rada. Ali, to je mešovita škola. Područja rada su iz oblasti tehničkih škola i iz oblasti ekonomskih škola. Tu su mašinstvo i obrada materijala i elektrotehnika, kao i ekonomija, pravo i administracija; i trgovina, turizam i ugostiteljstvo. U ubskoj gimnaziji su tri odeljenja i značajno je reći da je jedno od tih, odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport – to je jedinstveno odeljenje u okviru cele školske uprave koje je, ove godine, prvi put dobila ubska gimnazija i na zadovoljstvo škole i svih nas dosta dece je podnelo dokumentaciju za upis.

U Lajkovcu imaju četiri odeljenja, tri područja rada: mašinstvo i obrada materijala; ekonomija, pravo i administracija; i elektrotehnika.

Srednja škola u Ljigu ima tri odeljenja i tri područja rada. Oni imaju gimnaziju; mašinstvo i obradu materijala; i elektrotehnika.

Osečina i Mionica imaju po dva odeljenja i dva obrazovna područja: ekonomija, pravo, administracija; i trgovina, turizam, ugostiteljstvo.

To je što se tiče izbora za upis u srednje škole, dovoljno je i mesta, tako da je najvažnije sada popuniti liste želja“, zaključila je načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić.