17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Počinje proleće, a najavljeni jutarnji mrazevi 20. i 21. marta, za vikend promenljivo oblačno
valjevski-kraj-pogled-prema-Medvedniku-sa-Stava-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rsvesti-Valjevo-03-2024

Počinje proleće, a najavljeni jutarnji mrazevi 20. i 21. marta, za vikend promenljivo oblačno

Autor 19/03/2024

U sredu i u četvrtak ujutru slab prizemni mraz. Proleće počinje 20. marta, ali slab mraz moguć i na 2 metra visine, upozorava Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Agrometeorološko upozorenje RHMZ – Slabi jutarnji mrazevi mogu dovesti do oštećenja na procvetalim vrstama i sortama voća. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatne mere nege i zaštite.

“Poslednji strelac” u bioskopu od 14. do 20. marta (ovde)

Sreda, 20. mart – Ujutru slab prizemni mraz, a ponegde se očekuje i slab mraz na 2 m visine. Tokom dana pretežno sunčano, ponegde uz umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak, severozapadni, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od -2 do 4°C, a najviša od 11 do 16°C.

Četvrtak, 21. mart – Ujutru slab prizemni mraz, a ponegde se očekuje i slab mraz na 2 m visine. Tokom dana pretežno sunčano uz malu do umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 5°C, a najviša od 15 do 19°C.

Petak, 22. mart – Prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. Vetar slab do umeren severozapadni. Najniža temperatura od 1 do 8°C, a najviša od 14 do 18°C.

Subota, 23. mart – Promenljivo sa dužim sunčanim intervalima i toplo, tek ponegde u brdsko-planinskim predelima kratkotrajna slaba kiša. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 2 do 9°C, a najviša od 17 do 21°C.

Prognoza vremena od 24. do 28. marta – U nedelju promenljivo sa dužim sunčanim intervalima i toplo, na severu i zapadu Srbije ponegde sa slabom, kratkotrajnom kišom. U ponedeljak jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom, uz pad temperature. U utorak u većini krajeva suvo uz razvedravanje, a kiša se očekuje još na jugu i jugoistoku Srbije. U sredu i četvrtak pretežno sunčano, najavljuje RHMZ.

Podsećanje – Zemljotres jačine VII stepeni Merkalijeve skale osetili i u Valjevu (ovde)

Proleće počinje 20. marta 2024. godine, u 0406. Proleće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever.

Proleće, po astronomskom kriterijumu traje do 20. juna (2250), to jest 92 dana, 17 sati i 44 minuta, jedanaest minuta duže nego prošle godine. Prema  meteorološkom kriterijumu proleće je počelo 1. marta i traje do 31. maja. Po klimatološkom kriterijumu proleće traje od 10. marta od 25. maja.

Prelazak na letnje računanje vremena ove godine počinje u noći subote, 30. na nedelju, 31. mart, kada kazaljke na časovniku treba pomeriti unapred, sa 2 na 3 sata ujutro.