14/07/2024
Najnovije vesti
Slava-grada-Valjeva-13-06-2022-Sveta-Arhijerejska-liturgija-veliki-hram foto SMM Objektiva.rs Valjevo

POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST

Autor 27/02/2023

Vaskršnji post počinje u ponedeljak, 27. februara i traje sedam sedmica do subote, 15. aprila jer pravoslavni vernici ove godine Uskrs slave u nedelju, 16. aprila. Najdugotrajniji je od četiri velika posta u pravoslavlju.

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Uskršnji post bio je Isus Hrist, koji se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu.

Smisao uskršnjeg posta je da vernike telesno i duševno pripremi za praznik Hristovog vaskrsenja. Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih misli i dela. Bez duhovnog posta, kažu sveštenici, telesni post Bog ne prihvata. Telesni podrazumeva udržavanje od raznih vrsta napitaka i hrane životinjskog porekla: mleka i mlečnih prerađevina, jaja, mesa i jela pripremljenih na masti.

Uskršnji post dozvoljava vino i ulje subotom, nedeljom i na Mladence, ribu na Cveti i Blagovesti. Ostalih dana hrana je pripremljena na vodi.

Prema tradiciji, prva tri dana prve nedelje poste se posebno strogo, kao i poslednja sedmica „na vodi“, osim Veliki Četvrtak kada su dozvoljeni ulje i vino. Na Veliki Petak vernici treba da se uzdržavaju od jela i pića do iznošenja plaštanice, posle čega je dozvoljen lagan obrok, kao i sutradan u Veliku Subotu, nakon čega stiže jedan od najradosnijih praznika Hristovo Vaskrsenje.

Postu ne pristupajte samovljno već samo uz blagoslov parohijskog sveštenika. Post je poslušanje. Sveštenik treba da odredi kako ćete postiti i da li će odobriti izvesno razrešenje, zavisno od godina, duhovnog i fizičkog stanja vernika.