25/06/2024
Najnovije vesti
Izlozba-u-Tehnickoj-18-04-2022-djaci-kod-panoa prenosi objektiva.rs iz Valjeva

IZLOŽBA „ARHITEKTURA U SALCBURGU“ U TEHNIČKOJ ŠKOLI

Autor 27/02/2023

Izložba “Arhitektura u Salcburgu: od baroka do savremenog doba” biće otvorena u ponedeljak, 27. februara 2023. godine, u 17 časova, u Tehničkoj školi u Valjevu. Pripremljena je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda.

Tim povodom, u programu učestvuje ansambl „Piccolissimo“ sa dirigentom Zoranom Belušević, profesorkom u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu.

Prema najavi Jelene Glišić iz Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda: „Izložba “Arhitektura u Salcburgu” vodi kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta.

Sve do prvih godina 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji.

Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi u celini vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad. Za dalji razvoj arhitekture bio je presudan sve veći značaj rekreativnog i kulturnog turizma. Primer u tom smislu je Bad Gaštajn, banja koja je izgrađena oko spektakularnog vodopada.

Kritika negativnih rezultata rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata, 1970-tih godina je dovela do oštrih kontroverzi u Salcburgu. Putem „reforme arhitekture“ iz 1983. godine, uspešno je sproveden projekat koji je širom Evrope privukao pažnju, a čiji ishod je rezultirao građevinskim objektima koji su privukli međunarodnu pažnju.

Na 17 panela nalaze se primeri najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi iz kojih saznajemo detalje o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala.“

Izložba “Arhitektura u Salcburgu: od baroka do savremenog doba” u Tehničkoj školi u Valjevu traje do 10. marta 2023. godine.