19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Pokret Sad – Nagrada grada Valjeva ili udar na dostojanstvo građana u (ne)uređenom društvu?!
FOTO-Objektiva.rs-sjk-vesti-Valjevo-kzn-POKRET-SAD-dr-Snezana-Mijatovic-i-Dorde-Pavlovic-29-02-2024

Pokret Sad – Nagrada grada Valjeva ili udar na dostojanstvo građana u (ne)uređenom društvu?!

Autor 29/02/2024

„Ne možemo da idemo dalje, ni kao ljudi, ni kao Grad, dok ne raščistimo ono što se dogodilo sa dodelom Nagrade za 2021. godinu. Sama pomisao da je osumnjičenom za seksualnu eksploataciju maloletnog lica dodeljena Nagrada grada Valjeva, nije vređanje zdravog razuma, već  je nasilje nad zdravim razumom“, poručio je odbornik Đorđe Pavlović iz valjevske Grupe građana „Pokret Sad“ , dok odbornica dr Snežana Mijatović ukazuje na obesmišljavanje Nagrade grada Valjeva kao prestižnog gradskog priznanja za najbolje i najuglednije sugrađane.

Jedina tema danas održane konferencije za novinare bila je dodela Nagrade grada Valjeva za 2021. godinu za domen poljoprivreda.

„Ovo je za nas najstrašnija odluka koju je naša Skupština donela“

Podsećajući da je u martu 2022. godine za domen poljoprivrede Nagrada grada uručena osumnjičenom protiv kog je Više javno tužilaštvo u decembru 2020. godine podiglo optužnicu zbog sumnje da je izvršio produženo krivično delo seksualne eksploatacije maloletnika i trgovine ljudima, dr Snežana Mijatović, odbornik GG Pokret Sad u Skupštini Grada Valjeva, naglašava:

„Ovo je za nas najstrašnija odluka koju je naša Skupština donela. Dodela nagrade grada osumnjičenom za seksualno iskorišćavanje maloletnog lica i trgovinu ljudima je izazvalo revolt javnosti koji je i dan danas prisutan. A dugoročno je proizvelo efekat da žrtve i ne prijavljuju  nasilje jer neće dobiti zaštitu i pokazalo da je naše društvo tolerantno na nasilje i da sistem amnestira učinioca.

Ova afera bi bila odavno zaboravljena da je Đorđe Pavlović, više puta na sednicama Skupštine grada, tražio dopunu dnevnog reda na ovu temu jer je politika vladajuće većine da sve što ne želi da se čuje – zataška, ili se jednostavno više ne pominje u javnosti, tj. o tome se ne govori ili prestaje da se govori.“

Dr Mijatović podseća da je te godine bila član Komisije za dodelu godišnje nagrade Grada Valjeva, i da je jedina koja nije potpisala saopštenje predsednice Komisije Zorice Jocić, nakon saznanja da je Nagrada grada dodeljena i licu protiv koga se vodi krivični postupak zbog opravdane sumnje na teška krivična dela seksualne eksploatacije maloletnog lica i trgovina ljudima. Napominje da predsednica Komisije nije sazvala hitnu sednicu, već je sama napisala saoštenje i prosledila ga medijima, a tek naknadno tražila saglasnost ostalih članova Komisije.

Kaže da je ključno pitanje: „Da li dalje dodele Nagrade grada imaju više ikakav smisao i da li je na ovaj način stavljen prst u oko svakom ko misli svojom glavom?“, rekla je dr Snežana Mijatović, odbornica u Skupštini Valjeva, rezimiravši da aktuelni vlastodršci ne uzimaju u obzir mogućnost da su pogrešili, već primenjuju zataškavanje.

„Teško da bi se ovo u čemu živimo više moglo nazvati uređenim društvom.“

Iako je prvo dvomesečje 2024. godine na izmaku, još uvek nisu poznati ishodi procesa koji je, u decembru 2020. godine, podiglo Više javno tužilaštvo, pa Đorđe Pavlović, odbornik GG „Pokret Sad“ u Skupštini Valjeva, naglašava da je jednako važno da javnost sazna u kojoj je fazi taj slučaj.

 „Sama pomisao da je nekom ko je osumnjičen za seksualnu eksploataciju maloletnog lica i trgovinu ljudima dodeljena Nagrada grada nije vređanje zdravog razuma, već je nasilje nad zdravim razumom!“

Pavlović posebno ukazuje i na odgovornost predlagača. Podseća da je to je, u ovom slučaju, odbornik Dragan Tomić zvani Petljalo: „Koji je morao znati o kome se radi s obzirom da ga je sam predložio, samim tim trebao je i morao znati kakvu ličnost predlaže za Nagradu. Prosto je nezamislivo da neko nekoga predlaže za nešto, a da mu pri tom promakne „sitnica“ – da je predloženi opužen za teška krivična dela.“

Pavlović naglašava da je od Tomića, koji je ovim svojim potezom narušio kredibiltet, i svoj, i komisije, najmanje očekivao neku vrstu odgovora, a to je izostalo: „A Tomić mora znati da ga nikakvo izbegavanje odgovora neće zaštiti od interesovanja javnosti kad za to dođe vreme.“

Podsećanje – “UKALJANO DA SE NIKAD NE OPORAVI” – možete pročitati OVDE

Prema Pavlovićevim rečima „Pokret Sad“ će istrajati na ovom pitanju, neće odustati od dobijanja svih odgovora: „Jer ukoliko se sve to i dalje gura pod tepih, teško da bi se ovo u čemu živimo više moglo nazvati uređenim društvom.“

Na novinarsko pitanje da li je Nagarada uručena osumnjičenom imala za cilj i da poruči da vlast radi šta želi, ili radi uticaja na sudski postupak, ili nešto treće, advokat Pavlović navodi da je sve to moguće.  

Na kraju, Pavlović je posebno naglasio da aktuelnu gradsku vlast, na čelu sa Lazarom Gojkovićem, niko neće pamtiti na osnovu asfaltiranih ulica i puteva, brzih saobraćajnica, već: „Jedino po čemu će Gojkovića pamtiti je da je u njegovom mandatu Nagrada grada Valjeva dodeljena licu optuženom za tako strašna krivična dela poput seksualnog iskorišćavanja maloletnog lica i trgovina ljudima, i ta će ga sramota pratiti celog života“, rekao je advokat Đorđe Pavlović, odbornik Grupe građana „Pokret Sad“ u Skupštini Grada Valjeva.