19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • “Pokret Sad” o aktuelnoj političkoj situaciji i vređanju opozicionih odbornika u Skupštini grada Valjeva
Grupa-gradjana-Pokret-Sad-kzn dr Snežana Mijatović i advokat Đorđe Pavlović -14-02-2024-FOTO-Slobodan-Ciric-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

“Pokret Sad” o aktuelnoj političkoj situaciji i vređanju opozicionih odbornika u Skupštini grada Valjeva

Autor 14/02/2024

Nakon današnje konferencije odbornika Grupe građana “Pokret Sad” u Skupštini grada Valjeva, dr Snežane Mijatović i Đorđa Pavlovića, objavljeno je saopštenje koje prenosimo u celini.

“Novinarima se prvo obratila odbornica dr Snežana Mijatović koja se najpre osvrnula na dešavanja sa prethodne sednice Skupštine grada Valjeva, kada je zamenik šefa Odborničke grupe SNS-a Ivan Ilić verbalno napao i vređao odbornike opozicije.

“Zastašujuća je količina besa i antagonizma koju je pokazao tzv. zamenik šefa OG SNS u Valjevu”, rekla je dr Mijatović, koja smatra da je ovo smo još jedan u nizu ispada odbornika Ilića kojim se narušava dostojanstvo Skupštine i vređaju odbornici i građani Valjeva.

“Ovo je samo još jedan u nizu njegovih postupaka koji od Skupštine grada pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na odbornike opozicije, pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema problemima u Valjevu danas, umesto da lokalni parlament bude prostor koji treba da služi za primer građanima Valjeva po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za život svih nas – građana Valjeva”, rekla je dr Mijatović.

Ovakvo ponašanje odbornika Ilića je, kako kaže dr Mijatović, posledica toga što se radi “o jednom neukom čoveku sumnjivog obrazovanja koji je sve postigao zahvaljujući političkom angažovanju, a ne radom i trudom, koji će svim sredstvima braniti pozicije na kojima nikad ne bi bio da nije stranke”, dok sa druge strane građani Valjeva ne znaju ”kakav je njegov društveni doprinos, šta je on konkretno uradio u poslednjih mesec dana, i da li je zaradio toliku platu”.

Odbornica dr Mijatović kaže da je posebno zabrinjava ponašanje predsednice Skupštine Snežane Rakić čija reakcija, i pored iznete salve uvreda i neistina na račun odobornika opozicije, je u potpunosti izostala.

“Njena očigledna pristrasnost i kršenje dostojanstava ne samo Poslovnika nego i vređanje zdravog razuma svakog normalnog čoveka prelazi crtu koja se ne prelazi. Snežana Rakić uporno i svesno zlopotrebljava strpljenje građana Valjeva i nas odbornika”, rekla je dr Mijatović.

Na kraju, odbornica Mijatović smatra da Snežana Rakić treba da se izvini ne samo odbornicima koji su bili vređani, već i svim građanima Valjeva koji su ih birali, jer: ”To bi uradili pristojni ljudi, bez obzira na kojoj se pozici nalazili, ali to je već stvar karaktera sa kojim se svako rađa i nemoguće ga je korigovati”.

Grupa-gradjana-Pokret-Sad-kzn dr Snežana Mijatović i advokat Đorđe Pavlović -14-02-2024-FOTO-Slobodan-Ciric-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Odbornici Grupe građana “Pokret Sad” u Skupštini grada Valjeva, advokat Đorđe Pavlović i dr Snežana Mijatović FOTO S. Ć.irić

Pre svega drugog, Đorđe Pavlović kaže da su u “Pokret Sad” pažljivo analizirali, i izražavaju zabrinutost, zbog navoda iz Programa rada JKP “Vidrak – Valjevo” u kom se kao rizik za poslovanje navodi “politička nestabilnost”.

On smatra da su po sredi dve mogućnosti, “ili direktor preduzeća, predsednik Nadzornog odbora, Gradonačelnik i Gradsko veće, listom svi iz SNS-a, smatraju da zaista postoji politička nestabilnost, ili niko od navedenih uopšte nije ni pročitao ono što piše u Programu, što znači da niko ne radi svoj posao za koji ga građani debelo plaćaju. Ni jedno od navedenog nije dobro. U prvom slučaju zahtevamo objašnjenje od Gradonačelnika i Gradskog veća, a u drugom ostavke svih jer ne rade ono za šta su izabrani, postavljeni, imenovani i dobro plaćeni”.

Pvlović je kao povod za obraćanje građanima uzeo govor bivše direktorke bolnice i bivše odbornice SNS-a u Skupštini grada Branke Antić, na kojoj se, između ostalog diskutovalo i o projektu rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu.

“Menjali su se direktori, nizale su se posete ministara i drugih “važnih funkcionera”, ali projekat se na neki čudan (volšeban) način nikako nije završavao”, naveo je Pavlović.

Pozivajući se na govor Branke Antić sa sednice Skupštine, rekao je da je posle dosta muka za njenog mandata završen Projektni zadatak za rekonstrukciju, da je raspisan tender za projektovanje, da je za iznos od 35 miliona dinara izabran projektant, ali da je nakon smene dotadašnje direktorke (Branke Antć) nastao obrt te se Projektni zadatak morao nanovo raditi.

Zašto je tako urađeno, bivša direktorka sumnja na korupciju, “odnosno nečija potreba za još novca koji treba da uzme od građana Valjeva i Srbije”, parafrazirao je Pavlović.

Ono što, prema Pavloviću, posebno upada u oči je da i pored promene tri direktora, obrta u izradi i završetku projekta Bolnice, ipak postoji jedan kontinuitet, a to je, kako kaže “predsednik UO Bolnice koji je sve vreme isti…notorno ime valjevske politike…Radoica Rstić.“

Branka Antić se, na sednici Skupštine zapitala šta to Rstića kvalifikuje za mesto predsednika UO Bolnice, ali Pavlović je imao odgovor na to pitanje.

Možda je bivša direktorka zaboravila, ali građani Valjeva nisu! Rstić je široj javnosti poznat po svom udelu u mnogim projektima gde se raspolagalo novcem građana, a naročito se ”istakao” u projektu “Nevidljiva deca”. O čemu se radi znaju i ptice na grani u Valjevu (da ne kažem i mačke na drvetu).”

Ispostavlja se da tu nije kraj čitavoj stvari jer se u toku 2024. godine planira dodatnih 30 miliona dinara za neko novo projektovanje Opšte bolnice u Valjevu.

“Dakle posle pola decenije i silnih miliona građana “spiskanih” na projektne zadatke, projekte i ko zna šta još, kako stoje stvari izgleda da nema ni miliona, a ni projekta!

Ne znam, niti je to moj posao, ali Javno tuzilaštvo je imalo osnova da i bukvalno sačeka bivšu dir. BA i večitog predsednika UO Bolnice Radoicu Rstića ispred skupštinske sale i sasluša ih na okolnosti iz govora bivše direktorke!”, kaže Pavlović.

Na kraju “Pokret Sad” poziva nadležne organe da ovo zamešateljstvo hitno ispitaju!

Građani Valjeva imaju pravo da znaju gde je njihov novac završio!

Ali isto tako treba da znaju koga će im vlast ponuditi na predstojećim lokalnim izborima, a to su “istaknute” ličnosti poput šefa OG u Skupštini grada Valjeva, Radoice Rstića! Da, to je ono što SNS na lokalnim izborima nudi građanima, “proverene stručnjake” u trošenju narodnih para!

I građani treba da znaju, kad glasaju SNS, ne glasaju da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik ili direktor nekog javnog preduzeća, jer on to ni zakonski, a ni fizički, ne može. Kad glasaju SNS, građani zapravo glasaju da ih predstavljaju “istaknute ličnosti” poput Ilića ili Rstića.”