15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Potpisan Dogovor za pobedu  – sporazum za saradnju organizacija opozicije
opozicija-jesen-2023-Dogovor-za-pobedu-potpisnici-Beograd-Sebia-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Valjevo

Potpisan Dogovor za pobedu  – sporazum za saradnju organizacija opozicije

Autor 23/09/2023

“Dogovor za pobedu” su potpisale: Poslanička grupa Pravac Evropa – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat “Sloga”, pokret za preokret, Poslanička grupa Demokratska stranka (DS), Poslanička grupa Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, Poslanička grupa Moramo – Zajedno, Poslanička grupa Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd.

“Srbija se danas nalazi u dubokoj društveno-političkoj krizi iz koje su jedini izlaz, izbori. Ova kriza ogleda se u sve težem ekonomskom položaju građana, ogromnom rastu cena, u preplavljenosti našeg društva korupcijom i kriminalom povezanim sa najvišim državnim vrhom, ali se možda najbolje vidi u odsustvu sluha da se ispunjavanjem zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” učine napori da se zaustavi talas nasilja koji je zapljusnuo našu zemlju, odnosno odbijanjem vlasti da se učini sve da se tragedije poput onih u Ribnikaru i okolini Mladenovca nikada više ne dogode.

Nakon više meseci masovnih protesta širom zemlje, u preko 30 gradova, i institucionalne borbe u Narodnoj skupštini, postalo je jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”. Zbog toga zahtevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, kako bi opozicija, kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima, ispunila sve zahteve građana, ali i zaustavila dalje urušavanje našeg društva u ekonomskom, socijalnom, bezbedonosnom i svakom drugom aspektu.

SSP – Kako izgleda Srbija danas? – pročitajte OVDE

Kako bi se na izborima ostvarila pobeda protiv režima koji je uzurpirao sve poluge moći, i smena nedemokratske i kriminalne vlasti, smatramo da je neophodan dogovor svih opozicionih učesnika izbora i okretanje oštrice kritike ka kriminalnoj vlasti. Potreban je Dogovor za pobedu!

Poslanik Robert Kozma u Valjevu: „Zeleno-levi front udružuje lokalne organizacije iz cele Srbije“ – pročitajte OVDE

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “Dogovor za pobedu” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. Dogovor za pobedu predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.

USS “Sloga”: Akcize – još jedan udar na osiromašen narod, radnike i penzionere – pročitajte OVDE

Sama činjenica da su organizatori protesta inicijatori ovakvog dogovora, govori da će ove organizacije i dalje sarađivati i možda činiti jednu zajedničku listu, a to zavisi od procene u trenutku raspisivanja izbora da li će se tako ostvariti najbolji rezultat, odnosno pobeda protiv naprednjačkog režima.

Narodni pokret Srbije prikuplja potpise u Valjevu – pročitajte OVDE

Pored saradnje i koordinacije u izbornom procesu, Dogovor za pobedu podrazumeva i saradnju svih opozicionih učesnika izbora na postizanju fer izbornih uslova, slobodnih medija, vladavine prava i funkcionalnog parlamenta”, navedeno je u zajedničkom saopštenju potpisnica: Poslanička grupa Pravac Evropa – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat “Sloga”, Pokret za preokret, Poslanička grupa Demokratska stranka (DS), Poslanička grupa Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, Poslanička grupa Moramo – Zajedno, Poslanička grupa Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd.

Dogovor opozicionih stranaka i organizacija DOGOVOR ZA POBEDU – pročitajte OVDE