23/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Projekat “Valjevo za budućnost – porodica u fokusu”
Projekat-Valjevo-za-buducnost-otvaranje-Rados-Pejovic-Ministarstvo-za-demografiju-i-brigu-o-porodici-FOTO-BJAKOV

Projekat “Valjevo za budućnost – porodica u fokusu”

Autor 20/10/2023

U okviru projekta “Valjevo za budućnost – porodica u fokusu” Lokalne samouprave Grada Valjeva prvenstveno posvećenog ženama i mlađoj populaciji stanovništva, održan je program “Zajedno ka zdravom roditeljstvu” u holu Centra za kulturu u Valjevu.

Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović, a program je pratila i Danijela Jovanović, savetnica ministarke.

Projekat Valjevo za budućnost – porodica u fokusu je održan kroz tri etape. Paralelno su priređivana  predavanja i preventivni pregledi, dok su rezultati promovisani tokom jučerašnjeg programa “Zajedno ka zdravom roditeljstvu”.

Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Radoš Pejović, kaže da je resorno Ministarstvo porodicu zaista stavilo u fokus svih dešavanja.

Trenutno postoji na desetine projekata koji su u jeku dešavanja i pokušavamo da zaista temu porodice stavimo kao najvažniju i najpotrebniju. Čestitam današnjim organizatorima što su se odlučili da temu porodice promovišu na ovakav način.

Mislim da je biti roditelj nešto najlepše. Pošto je ovo put ka zdravom roditeljstvu, život je najbolje iskustvo. Kada je zajednica uključena u vaspitanje dece, onda nema ništa lepše od toga. Ja vam želim uspešan rad, vama deco da slušate svoje roditelje, da pazite na njih jer će oni jednog dana ostariti pa ćete onda morati još više da pazite, jer oni danas brinu o vama, kako roditelji, tako i vaspitači u vašim vrtićima, nastavnici u školama.

Želim vam da odrastete u dobre i kvalitetne ljude, da vi stvorite svoje porodice. Još jednom čestitam, a mi ćemo uvek biti tu da podržimo sve što budete radili što se tiče razvoja roditeljstva i razvoja na temu porodice”, rekao je Pejović.

Projekat-Valjevo-za-buducnost-Ministarstvo-za-demografiju-i-brigu-o-porodici-FOTO-BJAKOV-x-2023

Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, pozdravio je prisutne u ime Lokalne samouprave Grada Valjeva, pored ostalog podsetivši na aktuelne i projekte koji su obavljeni u protekle tri godine.

“Veliko mi je zadovoljstvo da finiširamo projekat “Zajedno ka zdravom roditeljstvu”. Istakao bih da je ova gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, u poslednje tri godine glavni fokus dala na porodicu.

U prilog tome su i činjenice da se uskoro završavaju dva vrtića, sledeće godine se završava vrtić “Bambi 2”, tako da će Valjevo uskoro imati anuliranu listu čekanja. Takođe, kao mera podrške porodicama, prateći politiku nataliteta na republičkom nivou, obezbedili smo jednokratnu pomoć za svako novorođeno dete, a pored toga i besplatne udžbenike za đake prvake. Uradili smo 26 eko-parkića za decu i u narednoj godini će se uraditi još šest igrališta u sklopu Predškolske ustanove “Milica Nožica”, naglašava član Gradskog veća, Marko Jevtić, dodavši da je ove godine realizovan i pilot – projekat nabavke hranilica za decu, uz najavu da će naredne godine Grad Valjevo iz sopstvenih sredstava nastaviti projekat podele hranilica, kao i auto – sedišta za decu, uz nove projekte za koje će sredstva aplicirati od države.   

Prema rečima Nikole Savića, nastavnika Zdravstvene nege u valjevskoj Medicinskoj školi, projekat je priređen u tri segmenta.

„Prva faza je zdravstveno vaspitna edukacija žena sa seoskog područja. Druga je održavana paralelno sa prvom, to su preventivni pregledi žena sa seoskog područja, u Popučkama, Miličinici, Kamenici, Brankovini i Leskovicama. Bio je ogroman odziv, više od 100 žena je prisustvovalo tim zdravstveno vaspitnim edukacijiama i podvrglo se preventivnim pregledima kod ginekologa.

Preglede je sprovodio dr Milan Mirković, načelnik Službe ginekologije u Domu zdravlja Valjevo. Imali su priliku da se pregledaju i ultrazvučnim aparatom, a sprovodili smo i neke preventivne testove koji se mogu raditi na terenu, i to je radila glavna sestra ginekologije u Domu zdravlja, Vesna Branković, dok sam edukator bio ja. Treća faza je ova završna manifestacija.

Ciljna grupa su mladi koji planiraju porodicu, žene u reproduktivnom dobu i šire građanstvo koje ipak treba da zna neke stvari o planiranju porodice i očuvanju zdravlja u tom smislu. Projekat je tekao fenomenalno i aktivno je učestvovalo više od 100 žena. Prirodno je da se potrudimo da projekat ima održivost i da, verovatno u narednoj godini, nastavimo aktivnosti“, naglašava Nikola Savić koji je sa profesorkom dr Marijom Mladenović – specijalistom pedijatrije i diplomiranim pedagog Ivom Jevtić prezentovao projekat “Valjevo za budućnost – porodica u fokusu”.

Projekat-Valjevo-za-buducnost-Ministarstvo-za-demografiju-i-brigu-o-porodici-FOTO-BJAKOV-x-2023.-deca-predskolci

Mališani iz Predškolske ustanove “Milica Nožica” iz Valjeva na početku su izveli prigodan program, dok je u završnici nastupio Dušan Pavlović, učenik Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva, na odseku za klarinet, u klasi profesora Andrije Mirkovića.

Rekonstrukcija mosta preko reke Gradac – pročitajte OVDE

Projekat je realizovala Gradska uprava Valjevo u saradnji sa Centrom za edukaciju, inkluziju i razvoj zajednice USPON, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Prilog je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2”

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.

Projekat NVO Obumbratio o prevenciji nasilja nad ženama (video) – pročitajte OVDE