19/04/2024
Najnovije vesti
dr-Dragan-Obradovic-sudija-Visi-sud-Valjevo-tribina-o-nasilju-NVO-Salvos-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti

Projekat NVO Salvos “Nasilje NE – Život DA”

Autor 18/08/2023

Nevladina organizacija Salvos od početka avgusta realizuje projekat “Nasilje NE – Život DA” koji se bavi prevencijom porodičnog nasilja i nasilja usmerenog ka deci.

Na tribini NVO Salvos pored ostalog je naznačeno da rastuća ekonomska kriza, borba za opstanak i nedostatak sredstava za osnovne životne potrebe, sve brži tempo života, dovode do sve većeg udaljavanja među članovima porodice. Uz napomenu da sve navedeno polako, ali sigurno, sve više vodi u nebrigu i zanemarivanje.

“Mnoga svetska i domaća istraživanja pokazuju porast broja dece kao žrtva nasilja u porodici, ali na žalost pokazuju i drugu sliku decu kao počinioce nasilja.

Sagledavanje sveobuhvatne situacije zahteva angažovanje različitih institucija i stručnjaka na državnom i lokalnom nivou, ali i uključivanje čitave zajednice.

Tek nakon angažovanja svih resursa možemo očekivati rezultate  – smanjenje nasilja među mladima bilo kao žrtve, bilo kao počinioci nasilja. Postizanje ovog krajnjeg cilja zahteva veliki broj aktivnosti koje se moraju sprovoditi preko državnih institucija, ali i angažovanjem zajednice i pojedinaca.

Naše udruženje je prepoznalo svoje mesto i u okviru svojih mogućnosti sprovođenjem određenih aktivnosti doprinosi rešavanju ovog gorućeg problema”, naglašeno je uz napomenu da su nosioci projekta aktiviste NVO Salvos, neuropsihijatar dr Jasmina Pašić i doktor pravnih nauka, Dragan Obradović, sudija za maloletnike Višeg suda u Valjevu.

Tribina “Zajedno za lepši život” 2022. – možete pročitati OVDE

Projekat “Nasilje NE – Život DA” nevladine organizacije Salvos finansira Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.