14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Protiv sezonskog gripa vakcinisano skoro dve hiljade Valjevaca
Dom-zdravlja-Valjevo-preventivni-pregledi-dojke-i-PSA-test-fotto-Pizon-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Protiv sezonskog gripa vakcinisano skoro dve hiljade Valjevaca

Autor 02/11/2023

Za mesec dana je protiv sezonskog gripa vakcinisano 1.972 Valjevaca, od toga 1.662 u centralnom objektu Doma zdravlja, a ostatak u gradskim i seoskim ambulantama.

Do pojave učestalije prisutnosti gripa ima vremena, kao i dovoljno vakcina, tako da će svi zainteresovani sugrađani moći da se zaštite.

Građani vakcinu protiv gripa mogu primiti radnim danima, od 7 do 19 časova, u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.

Prethodno pacijent treba da dobije nalog za imunizaciju od svog izabranog lekara. Vakcine imaju i gradske i seoske ambulante, osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija.

Zdravstvena tribina o vakcinaciji protiv COVID-19 – pročitajte OVDE

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv gripa – pročitajte OVDE

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.