27/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Narodna stranka Valjevo – Posledice istraživanja litijuma i bora za zemljište, vodu, vazduh, zdravlje
Narodna-stranka-Valjevo-predsednica-Mirjana-Aleksic-Jugovic-i-Vuk-Jeremic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti

Narodna stranka Valjevo – Posledice istraživanja litijuma i bora za zemljište, vodu, vazduh, zdravlje

Autor 01/11/2023

Mirjana Jugović – Aleksić, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Valjevo u obraćanju javnosti podseća na istraživanje litijuma i bora u selu Lukavac kod Valjeva, uz pitanje – Da li je Valjevo na udaru „litijum“ prevare veka?

“Pre desetak godina kanadska kompanija „Euro litijum Balkan“ započela je opsežne geološke istraživačke radove litijuma i bora u selu Lukavac kod Valjeva. Za to vreme meštanima sela Lukavac je naneta nepovratna šteta u vidu zagađenja zemljišta koje nije pogodno za dalju poljoprivrednu upotrebu, a voda koja je nekada bila čista za piće, više nije ni upotrebljiva. Veliki problem je zapravo nastao kada su se prilikom bušenja stvorili zatrovani izvori, odnosno takozvana curenja zatrovane vode.

Protestima meštana i građana, 2022. godine, Viši sud u Valjevu doneo je privremenu meru zabrane primenjenih geoloških istraživanja za istražno polje valjevsko – mioničkog basena, zbog zloupotrebe korišćenja poljoprivrednog zemljišta od prve do pete klase u nepoljoprivredne svrhe, dok je za područje Valjevo Sever, Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo zahtev kompanije „Euro litijum Balkan“ za produženje geoloških istraživanja za ovo područje, jer po žalbi ove kompanije nije izvršeno najmanje 75 odsto projektom planiranog obima istraživačkih radova.

Međutim, kompanija „Euro litijum Balkan“ očigledno se nije zaustavila privremenim zabranama i nedobijanjem dozvola za dalja geološka istraživanja. Tačnije, ova kompanija je obavestila javnost da će na prostoru valjevsko–mioničkog basena sprovoditi hidrogeološka istraživanja, a ne geološka istraživanja. Hajde da se zapitamo koja je razlika i kako je to moguće ako je privremena zabrana i dalje na snazi.

Naime, u maju ove godine na inicijativu ove kanadske kompanije, Ministarstvo rudarstva i energetike je dalo dozvolu kompaniji za hidrogeološka istraživanja, na osnovu izrađenog projekta za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla da bude iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, tačnije, namera im je da kroz ovaj projekat pomognu da se umesto fosilnih goriva koriste obnovljivi izvori energije. Kako se navodi u projektu koji je transparentan javnosti, glavni istražni prostor je Valjevo-Beloševac. U sklopu ovog basena postoji jedno područje oko gradske Toplane, ali kako se navodi u projektu zbog sastava zemljišta je bolje da se istraživanja rade u području fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a drugo područje nalazi se u selu Beloševac, međutim prepreka je ta što se u blizini nalazi Sportsko-rekreativni centar Petnica. A kako su naveli, rezultate istraživanja prema projektu vrednom oko milion evra, ostaviće na raspolaganju gradu i građanima u amanet.

Da li kao građani zaista treba da poverujemo u ovu vrstu „milosrđa“ ili je zapravo u pitanju kupovina vremena? Po navođenju stručnih lica koja su upoznata sa celom tematikom delovanja ove kanadske kompanije, skoro je sigurno da ova kompanija nema nikakva iskustva u oblasti hidrogeoloških istraživanja i da je to samo još jedan pokušaj da se zadrže ova dva valjevska basena kao pogodno tlo za istraživanje i dalje rudarenje litijuma, čime je bojazan i strah za život meštana i građana povećan.

Postavljaju se sledeća pitanja:

Da li će meštanima sela Lukavac kod Valjeva, gde su obavljana geološka istraživanja litijuma, biti isplaćena nadoknada za štetu nastalu tim iskopavanjima, kako bi se delimično povratilo za upotrebu zemljište i voda;

Po kojoj osnovi je „Euro litijum Balkan“ bio sponzor tradicionalne kulturne manifestacije Dani maline u Brankovini i po kojoj osnovi finansira sva sportska udruženja u gradu Valjevu? Deca su, noseći dresove, prinuđena da promovišu glavnog uništitelja zemlje, vode i vazduha valjevskog kraja;

Da li će ova kompanija da preduzme adekvatne mere kako bi se otklonila dalja opasnost po život i zdravlje ljudi? Da li je dovoljna „dobrodušna“ donacija „Euro litijum Balkan“ kompanije u iznosu 1,5 miliona evra za zaštitu životne sredine grada Valjeva.

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo pomno prati tok daljih dešavanja u vezi sa radom kompanije „Euro litijum Balkan“ na pomenutim područjima, koja je i dalje aktivna u svojim prostorijama u centru grada Valjeva, svakog radnog dana, u radnom vremenu od 8 sati do16 sati, a na pozive građana se ne javljaju i na mejlove uredno ne odgovaraju.

Ne smemo da dozvolimo da se radi u korist stranih rudarskih kompanija već u korist očuvanja zdravlja svakog građanina Valjeva i čitave Srbije”, zaključuje Mirjana Jugović–Aleksić, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Valjevo.

Vuk Jeremić u Lukavcu 2022. – pročitajte OVDE