17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Raspisan javni poziv za JLS za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

Raspisan javni poziv za JLS za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja

Autor 18/06/2024

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine koji će biti otvoren do 8. jula, navedeno je u saopštenju Press službe Ministarstva rudarstva i enegetike.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ove godine izdvaja dvostruko više sredstava za energetsku sanaciju javnih objekata.

„Ministarstvo je izdvojilo 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, za energetsku sanaciju javnih objekata čime ćemo povećati komfor boravka u njima za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji. Time smanjujemo potrošnju energije od 20 do 50 odsto, finansijske troškove u zimskom i letnjem periodu i štitimo životnu sredinu.”

Podsetila je da je na prošlogodišnjem javnom pozivu učestvovala 21 jedinica lokalne samouprave i da se nada da će ove godine njihov broj povećati.

„Na prošlogodišnjem javnom pozivu Ministarstvo i lokalne samouprave uložile su više od 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi. S obzirom da je ministarstvo dvostruko povećalo iznos sredstava, očekujemo da će se broj učesnika povećati ove godine”, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je u prethodnom periodu država izdvojila sredstva za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za oko 15.000 tona godišnje, u koje je uloženo oko 3,6 milijardi dinara.

Naglašava da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada. „Time takođe unapređujemo stanje u energetskom sektoru, dajemo doprinos energetskom sistemu i boljem standardu za sve naše građane.”