27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SABOR SVETOG JOVANA KRSTITELJA – JOVANJDAN
Sveti-JOvan-Krstitelj-sa-jagnjetom-07-jul Objektiva.rs Valjevo SPC vernici Eparhija Valjevska

SABOR SVETOG JOVANA KRSTITELJA – JOVANJDAN

Autor 20/01/2023

SPC i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Jovan je nazvan Krstitelj jer je, prema verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista.

Među jevanđelskim ličnostima koje okružavaju Spasitelja, Jovan Krstitelj zauzima izuzetno mesto, prema načinu dolaska i života, ulozi krštavanja ljudi za pokajanje i krštenja Mesije, kao i prema tragičnom izlasku iz ovog života.

Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hrišćanskom predanju, Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista. Prema Novom zavetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, dugo nisu mogli imati dece i kada im se rodio sin, zavladala je velika radost. Detinstvo i mladost je proveo u domu svojih pobožnih roditelja. Prema crkvenom predanju, kasnije je živeo jednostavno i asketski, hraneći se biljkama i medom divljih pčela, a nosio je haljinu od kamilje dlake.

Jedna od najvećih hrišćanskih bazilika u Damasku posvećena je Jovanu Krstitelju.

Veoma poštovan svetac u celom hrišćanskom svetu. Jovan je često ime i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Hrišćani proslavljaju nekoliko praznika posvećenih Svetom Jovanu Krstitelju, dok današnji predstavlja jednu od najobimnijih srpskih slava prema broju svečara.

Među narodnim običajima na Jovanjdan je bratimljenje i okumljivanje jer Sveti Jovan predstavlja uzor prema karakteru i poštenju.