25/05/2024
Najnovije vesti
TO-Zlatibor-u-Valjevu-na-Trgu-pesnistva-03-za-04-06-2022-naslovna Objektiva.rs FOTO Snežana Jakovljević Krunić Valjevo

SARADNJA I PROMOCIJA TURISTIČKIH PROGRAMA ZLATIBORA I VALJEVA

Autor 04/06/2022

“Zlatibor – tvoj pravi izbor” naziv je promotivne kampanje koju u 20 gradova u Srbiji održava Turistička organizaciija Zlatibora. Na poziv Turističke organizacije Valjevo predstavili su se i na Trgu pesništva. Reč je o primerenoj saradnji jer će, u dogledno vreme, Turistička organizacija Valjeva u centru Zlatibora predstaviti turističke potencijale valjevskog kraja.

Ideja promotivne kampanje “Zlatibor – tvoj pravi izbor” podstaknuta je izuzetnom posetom tzv. zlatne planine tokom prvomajskih praznika, kao i brojnim novitetima koje planiraju za predstojeću letnju sezonu.

Pored ostalog, sada je u toku ugradnja 18 novih kabina, pored 54 postojeće, radi povećanja kapaciteta Gold gondole, koja spaja sam centar sa najvišim vrhom Tornikom, na razdaljini oko 9 km i za kratko vreme postala je turistička atrakcija broj jedan. Vožnja traje 25 minuta u jednom pravcu, a cena povratne karte je 1000 dinara, za decu 550. Praktično, pruža mogućnost sagledavanja lepota Zlatibora iz vazduha, tako da ne iznenađuje podatak da je, za 1. maj ove godine bilo 12 hiljada posetilaca Gold Gondole, napominje Miloš Planić iz Turističke organizacije Zlatibor.

Miloš Planić iz TO Zlatibor

“Ovde smo da pozovemo sve Valjevce jer ste uvek naši dragi gosti. Takođe, već je preuređen izgled Kraljevog trga i jezera, koje će dobiti novu fontanu sa svetlosnim i zvučnim efektima.

Za ljubitelje aktivnog odmora koji ovog leta budu boravili na Zlatiboru, pored već postojećih pešačkih staza, u toku je izrada i novih. Ovog leta, u prvoj fazi ponude, biće pešačka staza koja će spojiti sam centar turističkog mesta sa Ribničkim jezerom, trasom Gold Gondole. U kasnijim fazama biće razgranata i na ostale delove Zlatibora.

Od novosti bi izdvojili bitan segment – sportski turizam. Već posedujemo modernu infrastrukturu, preko 100 klubova se svake godine priprema na Zatiboru za razna međunarodna i domaća takmičenja. Opština Čajetina je odlučila da odvoji dodatna sredtva i dodatno poboljša ponudu, tako da je u planu izgradnja sportskog parka sa 15 fudbalskih terena na otvorenom, po UEFA standardima, sa svim pratećim sadržajima, kako bi na Zlatibor privukli najbolje i najzahtevnije evropske ekipe,” pored ostalog rekao je Miloš Planić iz tamošnjeTurističke organizacije.

Inače, prema njegovim rečima, Zlatibor je svrstan među tri najposećenije planinske destinacije tokom prvomajskih praznika. Takođe, u prva tri meseca tekuće godine Zlatibor je posetilo 15% turista više nego lane u istom periodu, dok je broj noćenja stranih turista povećan za 50 odsto.

Zlatibor-jezero-na-Kraljevom-trgu Turistička organizacija Valjevo Objektiva.rs
Kraljev trg na Zlatiboru

Zbog toga je još dragocenija činjenica da će u predstojećem periodu Turistička organizacija Valjevo prezentovati raspoložive resurse valjevskog kraja, kao i manifestacije karakteristične za naš kraj, samim tim mogu biti interesantne ne samo domaćim, već i posetiocima sa strane.

Takođe, pored brojnih privredno – turističkih i promotivnih programa Turističke organizacije Valjevo, ovog leta su u planu i edukativni programi za najmlađe, kao i obogaćivanje turističke ponude valjevskog kraja, planinarskog puta E-7, naznačava direktorka, Ana Marković.

TO-Zlatibor-u-Valjevu-na-Trgu-pesnistva-03-za-04-06-2022-naslovna Objektiva.rs FOTO Snežana Jakovljević Krunić Valjevo
Ana Marković, direktorka TO Valjevo sa kolegama iz TO Zlatibor na promociji održanoj na Trgu pesništva

“S obzirom da je početak letnje sezone, sada su ovde naše kolege sa Zlatibora, sa kojima imamo odličnu saradnju. Mi im pomažemo da održe prezentaciju ovde na Trgu kod spomenika u liku Desanke Maksimović, tako da Grad Valjevo planira da u narednih 15 dana održi promotivni program na glavnom šetalištu na Zlatiboru.

Inače, nadamo se da je period pandemije iza nas, i da će nam se otvoriti prostor za realizaciju planiranih programa.

Krajem meseca, 26. juna, je Dan maline u Brankovini, potom početkom jula Dan maline u Brezovicama. Takođe, početkom narednog meseca su Dani gljiva na Divčibarama, pa krajem jula Dani kupina na Stavama.

Tu je i “Doživi Divčibare” koje realizuje Turistička organizacija Valjevo zajedno sa školama, gde će deca učiti o biljnom i životinjskom svetu Divčibara, o osnovnim veštinama i pripremama za planinu, koji su vrhovi u okolini Divčibara.

Zatim, tokom Tešnjarskih večeri očekujemo ne samo naše goste iz Trebinja, već i iz Višegrada, koji će tokom posete prirediti i posebne programe, tako da zajedno dočekujemo valjevski letnji festival, sa bogatijim ponudama koje će prirediti TO Trebinje i Višegrad.

Imamo i mnoge druge manifestacije koje je Grad podržao na ovogodišnjem konkursu turističko – privrednih manifestacija.

Povlen venac valjevskih planina Foto Dragan Krunić Objktiva.rs Valjevo
Povlen – pogled na valjevske planine

U planu nam je i obogaćivanje promotivnog materijama o valjevskim planinama. Takođe, završava se projekat “Stazama Srbije” u koji je uključeno Valjevo, a ostvaruje ga Planinarski savez Srbije, ali je suorganizator i podrška Turistička organizacija Valjevo. U okviru tog projekta biće obeleženo oko 280 kilometara staza do polovine jula ove 2022. godine. Završava se “Evropski pešački put E-7” tako da Valjevo dobija nove turističke sadržaje i novu turističku ponudu,” pored ostalog rekla je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo za Objektiva.rs.

Uz kulturno – istorijsku baštinu, prirodne lepote i gastro ponudu seoskog i tzv. detoks turizma, sve raznovrsnije programe za aktivan odmor na Divčibarama, valjevski kraj biva sve privlačnija turistička destinacija.