13/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo druga Digitalna konferencija promocija projekta osnaživanje žena u ruralnom području foto Snežana Jakovljević Krunić

DIGITALNA PROMOCIJA TURIZAM KAO EKONOMSKO ORUĐE

Autor 21/11/2021

Druga konferencija “Digitalna promocija turizma u Valjevu” priređena je u organizaciji Turističke organizacije Valjevo, Udruženja “ŽeM”-a, Akademije strukovnih studija i Grada Valjeva, pod pokroviteljstvom Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije Republike Srbije.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo

Cilj druge po redu konferencije Digitalna promocija turizma u Valjevu bilo je usmeravanje pažnje na značaj informatičke obuke i promocije turizma, posebno seoskih turističkih domaćinstava, radi ekonomskog osnaživanja žena, naglašava Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

Ovde su prisutni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji su finansijski podržali projekat.Tokom prethodnih meseci realizovan je projekat za osnaživanje žena u ruralnim područjima u smislu da se opismenjavaju u pogledu digitalnih tehnologija i predstavljanja svoje turističke ponude. Nosilac je Udruženje za ekonomsko osnaživanje žena, uz podršku Grada pri realizaciji aktivnosti. Imamo dosta seoskih turističkih domaćinstava, ali je potrebno unaprediti njihovu ponudu. Veoma je bitno da se sve više žena sa ruralnog područja priključuje tom projektu. Obuke su održavane u različitim seoskim područjima i predstavljene su im digitalne veštine, kao bi mogle da unaprede ponudu.

Prethodnih osam meseci program su pratile žene sa seoskog područja, iz Lelića, Leskovic i drugih sela, koje su zainteresovane za unapređenje turističke ponude i promocije svojih domaćinstava.

Vera Ristivojević iz Lelića polaznica programa

Saznali smo više o mogućnostima Interneta u vezi posla kojim želimo da se bavimo, da na primer, umemo ući na buking. Svaka podrška nam mnogo znači, bilo šta da nam predlože, i nova poznanstva, sve nam to znači. Plan nam je da se bavimo seoskim turizmom, pošto imamo kuću u Lelću, na tri kilometra od manastira, renovirali smo je pa suprug i ja smo sami, deca su otišla, i mi bi da se bavimo seoskim turizmom. To bi nam bio dodatni posao jer se primarno bavimo poljoprivredom. Imamo stoku, voće, povrće, sve što se proizvodi na selu, mi imamo. Dešava se da povremeno nema struje, veći problem je snabdevanje vodom, vodosnabdevanja ima do centra sela, ali mi se borimo – zaključuje Vera Ristivojević iz Lelića, koja je zadovoljna priređenim programom i planira da proizvode svog domaćinstva, na najbolji mogući način, uvrstiti u turističku ponudu i promoviše putem Interneta.

Na konferenciji su predstavljene i digitalne platforme za promociju turističke ponude valjevskog kraja, kao što su VAtourismINtelligence i portal “E-turista” i predstavljeni su raspoloživi turistički resursi ovog podneblja.

Predsednica Udruženja za ekonomsko osnaživanje žena ŽeM i pokretač obuke, Ljiljana Stanojević ističe da niko ne može mnogo da ostvari sam, te se zahvaljuje na podršci TOV-u, Gradu Valjevu i resornom Ministarstvu, kao i polaznicama koje su pratile obuku.

Cilj nam je da ovu našu lepotu, naš valjevski kraj, valjevske planine, reke, imamo ogroman potencijal, i da na organizovan i sadržajan način to približimo ljudima koji dođu. Treba da tu prirodnu lepotu ponudimo u najboljoj varijanti. I mi polako taj cilj ispunjavamo.

Veoma interesantan pristup jednako zanimljivoj temi “Digitalni detoks – perspektive za diferencijaciju ponude ruralnog turizma valjevskog kraja” ostvarile su Ivana Marković i dr Biljana Rabasović, predavači na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija. Pored podrške realizacije programa, Akademija je ukazala i na potencijal novih turističkih proizvoda, naglašava dr Biljana Rabasović.

profesor dr Biljana Rabasović Akademija strukovnih studija Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić
Profesor dr Biljana Rabasović, Akademija strukovnih studija

To je novi turistički proizvod koji iskazuje ozbiljan rast poslednjih decenija u zemljama u okruženju, u razvijenim zemljama, ali i u zemljama sa vrlo slabom pokrivenošću Internet signalom. Digitalni mediji, naročito mobilni uređaji su preplavili sve aspekte našeg života. Zbog toga smo ove godine naš rad usmerili prema digitalnom detoks turizmu. To što pojedina domaćinstva koja za sada izdaju samo ruralni smeštaj sa doručkom, hoćemo da pretvorimo u prednost za sve koji bi da se detoksikuju od viška Interneta i viška ekrana. Dakle, videli smo to kao mogućnost jer takvi turisti provode mnogo više vremena na selu. U Hrvatskoj i Sloveniji beleže lepe uspehe, uz veći broj noćenja. Međutim, takvim turistima je potrebno obezbediti aktivnosti, od branja lekovitog bilja, učestvovanja u starim zanatima, posete vidikovaca, šetnje. Veliki je broj aktivnosti koje omogućavaju povratak prirodi. Dakle, resurs postoji, tako da smo hteli da ukažemo kako proizvod podići na viši nivo, a potom kako sve promovisati – rezimra profesor dr Biljana Rabasović.

U završnici konferencije uručeni su sertifikati učesnicama projekta “Žene iz ruralnih oblasti – u korak sa digitalizacijom”.