17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Skupština usvojila rebalans i odluku o godišnjima nagradama, gradonačelnik najavio značajne projekte  
gradonacelnik-Valjeva-Lazar-Gojkovic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

Skupština usvojila rebalans i odluku o godišnjima nagradama, gradonačelnik najavio značajne projekte  

Autor 18/03/2024

Odbornici Skupštine Grada Valjeva usvojili su odluku o godišnjim Nagradama povodom Dana grada. Takođe, usvojen je prvi rebalans budžeta za tekuću 2024. godinu.

Ovim rebalansom Planirana sredstva su povećana za 114.423.483,31 dinara (2,18%), dok su sredstva iz ostalih izvora smanjena za 19.340.696,12 dinara, (13,94%), tako da ukupna planirana javna sredstva iznose 5.474.896.921,50 dinara.

Načelnik Odeljenja za finansije, Željko Tabašević je, u obrazloženju na današnjem zasedanju Skupštine, pored ostalog rekao:

“Gledali smo realizaciju za prvih devet meseci, što se tiče prihoda. Naravno, uradili projekciju do kraja godine i na osnovu toga isplanirali prihod na stranu budžeta. Naravno da smo sad, prvim rebalansom, na osnovu izvršenja prihoda (iz 2023.) projektovali prohode u 2024. prvim rebalansom i tu se otvorila mogućnost da se povećaju sredstva za 114,4 miliona, odnosno za 2,18 posto. To je na osnovu realizacije tekućih prihoda”, pored ostalog rekao je Tabašević, dodavši da je najveći prihod od poreza na zarade, kao i da su preneta neutrošena sredstava, dobro isplanirana.

Povodom druge tačke Dnevnog reda – prvog rebalansa budžeta za tekuću godinu, obratio se i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

“Ukupna javna sredstva su veća u odnosu za 110 miliona 205 hiljada, i to smo sveuradili naosnovu preporuka Minstarstva finansija kao što radimo i za planiranje budžeta i za svaki rebalans. Ali, bilo je važno planirati sredstva na ime učešća Grada Valjeva u određenim projektima.

Najpre ćemo realizovati projekte sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i ekologije. U petak je potpisan Ugovor na ukupno 85 miliona dinara, za dva projekta. Ubedljivo najviše sredstava je dobio Grad Valjevo. Od strane Ministarstva 50 miliona, uz naše učešće od 12,5 miliona, znači 62 miliona i 500 hiljada za projekat koji se odnosi na zamenu kotlova u individualnim ložištima. Mera za koju se pokazalo da je odlična i koja je sprovedene i prethodne dve godine i ovog puta zaista moramo raditi mnogo brže jer je dupli iznos sredstava od prethodnog konkursa iz 2022. i verujem da će interesovanje biti veliko i to je samo jedan korak kako se borimo protiv aerozagađenja; da ne pričam ponovo o transportnom gasovodu koji se radi, kao i o zaključku Vlade gde se gasovod produžiti do gradske Toplane i Krušika.

Kristofer Hil ambasador SAD u Srbiji supruga Džuli Hil gradonačelnik Lazar Gojković obraćanje FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo vesti
Početak rekonstrukcije obdaništa Bambi u Naselju oslobodilaca Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković sa Kristoferom Hilom, ambasador SAD u Srbiji FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Sve što smo radili iz budžeta Grada, pre svega mislim na kontejnersku kotlarnicu u Suvoborskoj ulici, Novom Naselju. E sada sa Ministarstvom radimo treću koja će priključiti Osnovnu školu “Milovan Glišić” i vrtić “Buba Mara” u Brđanima. Znači, još jedna kotlarnica na gas i prelazak tih objekata sa mazuta na ekološki prihvatljiv energent.

Takođe, mislim da je važno da smo prošli na još jednom konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o porodici i u četvrtak ćemo potpisati Ugovor. Sjajna stvar za naše najmlađe sugrađane da ćemo uraditi multifunkcionalno igralište u Parku “Pećina” zajedničkim sredstvima Ministarstva i Grada.”

Prema Gojkovićevim rečima, za valjevsku bolnicu je povećan iznos za projektovanje u rebalansu budžeta: “Ja nisam bio ovde kada je rađen prvi projekat, neki su bili, pa su tada trebali govoriti o iznosima. Sada pričam samo o onome šta znam i šta se sada dešava.

Ministarstvo zdravlja je platilo urbanistički projekat, to je osnova svega, urbanistički projekat sa idejnim rešenjem. Obaveza svake lokalne samouprave, kada se radi rekonstrukcija bolnice, je finansiranje iz budžeta projektno-tehničke dokumentacije.  Naša bolnica će biti rekonstruisana u četiri faze i sredstva su veća jer je odlučeno da u toj prvoj fazi uradi se više, nego što je planirano u samom startu. Zbog toga je bitno da mi odvojmo dodatna sredstva”, obrazloživši da prateća dokumenta mogu biti svima dostupna i da se sada radi projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje.

Takođe, gradonačenik Valjeva je najavio i rekonstrukciju Suvoborske ulice i da se čeka potvrda za projektnu dokumentaciju, nakon čega sledi raspisivanje tendera. Navodi da se nije odustalo od projekta rekonstrukcije zgrade u kojoj je bilo JIP “Radio Valjevo” i da intenzivno rade na tome da u objektu nekadašnjeg Oficirskog doma bude smeštena Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”.

“To su, prema mom mišljenju, velike stvari. Možda i najbitnije na ovoj Skupštini je da će biti otvorena dva vrtića Predškolske ustanove “Milica Nožica”, u sredu, u 10 časova, koji će primiti preko 500 mališana. Naravno, završava se i vrtić “Bambi” u Kolubari 2 i ova gradska vlast je rešila decenijski problem liste čekanja”, rekao je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, uz napomenu da očekuje potpisivanje ugovora za još jedan veliki projekat.

Što se tiče kanalizacije, mi smo uradili sve što je do nas, a vi ste imali na uvid i Aneks Ugovora za drugu fazu, gde je Grad Valjevo prošao, za izgradnju  kanalizacione mreže u Industrijskoj zoni i Popučkama. I drugi deo tog projekta je u Leliću”, rezimiravši da smatra da su rešeni pojedini decenijski problemi u Valjevu: “I za kraj spomenuo bih još jedan važan projekat, a to je projekat u okviru SRC Petnica. Zajednička sredstva Ministarstva rudarstva i energetike i Gada Valjeva u iznosu od 52 miliona”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković uz napomenu da tu nije kraj jer će Grad Valjevo kod Ministarstva uskoro konkurisati za mere energetske efikasnosti.

Prethodno, odbornici Skupštine su se usaglasili o dobitnicima godišnje Nagrade Grada Valjeva  za 2023. godinu. Iz domena privrede – Urban tehnics; poljoprivreda – Aleksandar Stanarević;  obrazovanje i vaspitanje –  Poljoprivredan škola sa Domom učenika i profesorka matematike, Ivanka Tomić; stvaralaštvo i postignuća učenika – Sofija Mićević; nauka inovacije i pronalazaštvo – dr sci. Med. Mira Vuković; urbanizam i arhitektura – Projekt biro GPD Kej; medicina i briga o zdravlju – prim.spec. dr med. Rada Subotić; socijalna zaštita i humanitarni rad – Svetosavska omladinska zajednica EV i pripadnicima vatrogasno-spasilačkog odeljenja MUP-a Valjevo: Bori Stojanoviću, Nemanji Maletiću, Darku Živčiću i Nenadu Nenadoviću; humanost – prof.dr Milan Nedeljković i Katarina Čočović-posthumno; umetnost i kultura – Milica Janevska i Nebojša Milovanović; sport – Milan Marković; za životno delo – Milošu Kovačeviću –posthumno; za afirmaciju grada – Branko Kovačević.