14/07/2024
Najnovije vesti
Stranka-slobode-i-pravde-Valjevo-prostorije

SSP: “Prosvetni radnici grčevito pokušavaju da spasu što se spasti može”

Autor 08/09/2023

Povereništvo Stranke slobode i pravde iz Valjeva u najnovijem saopštenju za javnost, o početku nove nastavne godine, prenosimo u celini.

“Nova školska godina je počela. Ovoga puta bez štrajka. Prosvetni radnici su svoje prioritete podredili opštim. Kao i obično. Zbog dece.

Tragedija koja nas je zadesila 3. maja ugasila je dečje živote ali osvetlila novi put u borbi protiv nasilja. U nadi da će u toj borbi, bar jednom, svi biti na istoj strani, prosvetari su prihvatili, ćutke, da igraju u još jednoj režimskoj predstavi.

Prihvatili su novu ministarku, koja je ceo svoj radni vek provela uz one koji su uništili prosvetu, prihvatili sve sugestije ministarstva da u prvoj nedelji sa učenicima isključivo razgovaraju o toleranciji, međusobnom razumevanju, empatiji… (kao da to, upravo, ne rade svaki dan, od početka pa do kraja svoje karijere?). Prihvatili su da im, po ko zna koji put, posao kroje ljudi koji ne znaju šta je rad sa decom. I prihvatanjem svega, ponovo su potisnuli u drugi plan svoj status, svoj život i živote svojih porodica. A, pritom, bolno svesni da se ništa neće promeniti na bolje.

Prosvetni radnici rade ono što najbolje umeju. Grčevito pokušavaju da spasu što se spasti može. Da u deci zadrže decu, da bi ta deca, kada odrastu, u sebi mogla da zadrže čoveka. Ali život ih svakodnevno demantuje. Demantuje svaku lepu reč upućenu učeniku, svaki prijateljski i roditeljski savet, svako nastojanje da promovišu prave vrednosti. Život, koji nam kroji ovaj nakaradni sistem, lišen morala i elementarne čovečnosti. Sistem koji promoviše neznanje, bahatost i kriminal na svakom mestu. Počevši od televizije, novina pa sve do Narodne skupštine.

Da, 3. maja je zavladao muk. Težak, skoro opipljiv. Ali prosvetni radnici će morati da taj muk pretvore u glas, glas jači od najjačeg. Malo ko ima tu moć i privilegiju. Samo, da konačno, shvate kolika snaga leži u njihovim rukama. I za kraj, ponovićemo pitanja još jednom, u nadi da će ova nakaradna vladajuća grupacija imati sluha za najvažniju temu , kako oni često ističu ,,ZA NAŠU DECU,, :

– Koje su nove, konkretne mere za bezbedan početak školske godine?

– Šta ste uradili u vezi smanjenja svakodnevnog verbalnog nasilja u medijima?

– Da li je Vlada usvojila naš predlog da sva školska dvorišta budu pokrivena kamerama?

– Gde je izveštaj o proveri i evaluaciji svih prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja?

– Zašto nisu zatvorene kladionice koje se nalaze u blizini škola?

– Da li je jedina stvar koju ste uradili za poboljnjanje položaja nastavnika povećanje plata za jedva 3500 dinara?

Stranka slobode i pravde je predlagala plan mera zaštite i ranog prepoznavanja bezbednosnih rizika, odnosno prevenciju. I sedam dana nakon početka školske godine ništa se nije promenilo, vlast ćuti, jer nema ni kadra, ni ideja, a izgleda ni želje da promeni situaciju u našem društvu”, navedeno je u saopštenju Stranke Slobode i Pravde – povereništva u Valjevu.