13/07/2024
Najnovije vesti
Svetosavska-akademija-Valjevska-gimnazija-i-Eparhija-valjevska-u-Centar-za-kulturu-25-januara-2023-horovi-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-

TRADICIONALNA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Autor 27/01/2023

Povodom praznika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, proteklih dana su molitvene svečanosti upotpunjene prigodnim programima u valjevskim hramovima i obrazovnim ustanovama. U svečanostima je učestvovao veliki broj predškolaca, kao i učenika i profesora osnovnih i srednjih škola.

Na velikoj sceni Centra za kulturu održana je tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije valjevske i Valjevske gimnazije.

Prisutne je blagoslovio Episkop valjevski, Isihije, dok je vikar Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija, Episkop novobrdski Ilarion, pored ostalog, rekao:

„Kada praznujemo Svetog Savu, to je kao da praznujemo naš Božić. Kao da praznujemo Hrista, a zapravo to i činimo, jer je divan Bog u svetima Svojim. Hrista praznujemo u Svetom Savi.

Vidimo mladića nadarenog. Kažu, lepog, sa svim mogućnostima koje pruža ovaj svet. Princ, kome je sve nadohvat ruke. Ali, taj princ i lovac, onaj koji zna da se posluži prevarom, kako znate po žitiju koje pišu hilandarski monasi Teodosije i Domentijan, on postaje putnik, begunac i ono što je najbitnije i što je njegov životni izbor – postaje monah na Svetoj Gori i sa Svete Gore ga promisao Božja vraća u svet da bude i graditelj, i pisac, i izmiritelj, i državnik, i diplomata i prosvetitelj.

Kada želimo da govorimo o Svetom Savi, zapravo govorimo o svemu. Gde god da pogledamo kroz našu istoriju, mi vidimo tragove onoga što je zasadio Sveti Sava“, poučio je Vladika Ilarion.

Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije, povodom Savindana, pored ostalog, besedi:

„U biće srpskog naroda utkan kao najveći ikada rođen u njegovoj istoriji, utemeljitelj Crkve, škole, državnosti, lečilišta i svega bez čega nismo ono što smo i bez čega nemamo ni trenutak, ni trajanje. Samo kroz Svetu Evharistiju razumemo širinu i dubinu Svetog Save, njegovu želju da sve podredi Bogu, te su savindanska slavlja svojevrstan produžetak evharistijskih sabranja.

Na temelju svete vere treba nam zidati dobra dela, jer niti koristi ispravnost života bez prave i prosvećene vere u Boga, niti nas pravo ispovedanje vere bez dobrih dela može izvesti pred Gospoda,“ uz podsećanje na reči Svetog Save iz besede o pravoj veri iz 1220. godine iz manastira Žiča, poručio je valjevski vladika, Isihije.

Za naziv ovogodišnje akademije odabrani su stihovi Alekse Šantića „Ostajte ovde“. Program su pripremili učenici i profesori Valjevske gimnazije, gde je ponovo održan danas, na Savindan. Profesorka srpskog jezika i književnosti, Anđelka Jeremić je priredila scenario i režiju, dok je profesor muzičke kulture, operski pevač, Marko Tomić izabrao muziku. Recital su izveli članovi Dramskog studija Valjevske gimnazije, uz nastupe folklorne i muzičke sekcije, kao i hora Valjevske gimnazije sa dirigentom Nikolinom Ninić i crkvenih horova Hadži Ruvim i Emanuil, pod dirigentskim vođenjem Milice Stepanović – Babamilkić i Vanje Urošević.

Svetosavsku akademiju pored načelnice Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, dr Zorice Jocić, pratili su i brojni predstavnici lokalne samouprave i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Galerija fotografija OVDE