22/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • „Kolubarski dani zdravstvenih radnika i saradnika 2023“
Simpozijum-medicinara-FOTO-Pizon-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

„Kolubarski dani zdravstvenih radnika i saradnika 2023“

Autor 02/10/2023

Proteklog vikenda u Valjevu je održan Nacionalni simpozijum „Kolubarski dani zdravstvenih radnika i saradnika 2023“ na temu „Da svako srce bude zdravo – ujedinjeni oko cilja“, tako da je ujedno bio posvećen Svetskom danu srca.

Udruženje zdravstvenih radnika i saradnika Kolubarskog okruga „Budućnost“ prvi put je organizovalo skup sa nacionalnom pokrivenošću, uz učešće gostiju iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Nacionalni simpozijum zdravstvenih radnika i akcija na trgu u Valjevu – pročitajte OVDE

Uvodno predavanje održao je naš poznati kardiolog, prof. dr Milan A. Nedeljković iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa prikazom rada interventne kardiologije za vreme pandemije.

“Govorim o interventnoj kardiologiji u Srbiji od 2019. do 2023. u najtežem periodu za zdravstvo – periodu pandemije kovida. U 2019. smo imali 38.000 intervencija, taj broj je 2020. i 2021. padao, a najviše se to odrazilo na pacijente koji su imali bolove, ustanovljene testom opterećenja i usporen je bio ulazak u bolnicu pacijentima sa liste čekanja. Dosta dobro su prošli oni koji su imali infarkt miokarda, jer su bili odmah urađeni. Bilo je dosta problema, uspeli su to kardiolozi da savladaju, ali se osetilo najviše na elektivnim slučajevima i listama čekanja. Moj prikaz ilustruje težak rad u vreme pandemije čitave palete ljudi: lekara, medicinskih sestara, pomoćnog osoblja.”

V.d. direktora ZC Valjevo dr Marija Krstivojević istakla je da je ZC Valjevo podržao nacionalni simpozijum predavačima iz Opšte bolnice i Doma zdravlja, kao i da joj je čast što je među njima profesor Nedeljković, učitelj i starijih i mlađih valjevskih kardiologa.

“Uvodno predavanje našeg učitelja, profesora Nedeljkovića bitno je za edukaciju i lekara i sestara, svih medicinskih radnika sada već formiranog ZC Valjevo. Ujedno bih htela da pohvalim sve naše zdravstvene radnike koji su učestvovali u radu za vreme kovida, svi ti mladi ljudi koji su bili za vreme korone primljeni su ovih dana u radni odnos, srećna sam zbog toga. Za vreme kovida angiosala je bila jedna od četiri u Srbiji koja je radila bez prekida, i elektivne koronarografije i akutne infarkte miokarda, što je za svaku pohvalu. Inače je naša angiosala jedna od vodećih u Srbiji, četvrta na rang listi, posle kliničkih centara i instituta.”

Predsednik Balkanske asocijacije medicinskih sestara Goran Mošić rekao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što su među pokroviteljima ovakvog skupa:

“Zaista impoznatan broj predavača sa odličnom tematikom od primarnog, preko sekundarnog do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Zaista sam siguran da će učesnici poneti nova znanja sa ovog skupa, koja će moći da primene u svojim zdravstvenim jedinicama. Smatramo da je vrlo dobra incijativa da se osnuje ovakva asocijacija jer su problemi generalno vrlo slični. Iskreno se nadam pridruženju još nekih zemalja s kojima smo u pregovorima, bez obzira što pripadaju Evropskoj uniji, jer mi kao zemlje kandidati iz jugoistočne Evrope stremimo evropskom putu, bar se nadam, tako da ćemo morati određene kurikulume da usaglasimo sa zakonima i propisima EU.”

Udruženje zdravstvenih radnika i saradnika Kolubarskog okruga „Budućnost“ postoji već 14 godina i jedno je od najvećih stručnoprofilskih udruženja na teritoriji Kolubarskog okruga, istakla je predsednica Slavica Filipović iz Doma zdravlja Valjevo:

“Ovo je prvi nacionalni simpozijum u organizaciji udruženja. Imamo izuzetne predavače iz cele zemlje i regiona, kao i naše lekare iz Opšte bolnice i Doma zdravlja, a neki od njih predaju i na Univerzitetu Singidunum.

Ovo je bogat simpozijum koji govori o najsavremenim dostignućima koje Srbija pruža svom stanovništvu u oblasti kardiologije. Kao predsednici udruženja velika mi je čast i zadovoljstvo da sa svim kolegama koji su došli podelimo naša iskustva, sve što je u službi unapređenja sestrinske profesije i medicinske struke.”

Udruženje je uručilo zahvalnice pokroviteljima i sponzorima simpozijuma, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, Komori medicinskih sestara i tehničara Srbije, strukovnim udruženjima i asocijacijama i drugima.

Drugi dan simpozijuma bio je potpuno radnog karaktera. Među predavačima su bili vanredni profesor dr Dušan Ružičić iz Zdravstvenog centra Valjevo, dr Aleksandra Živković iz IKVB Dedinje, prof. dr Vladislav Vukomanović i dr Staša Krasić iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, prof. dr Marija Mladenović iz ZC Valjevo, dr Jelena Jovanović iz Doma zdravlja Valjevo, više magistara sestrinstva, viših i strukovnih medicinskih sestara i tehničara iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BIH.

Prilikom svečanog otvaranja prisutne su pozdravili u ime pokrovitelja simpozijuma, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić, v. d. direktorka Zdravstvenog centra Valjevo dr Marija Mirković, prof. dr Olivera Nikolić, predsednik Fakulteta zdravstvenih i pravnih studija Univerziteta Singidunum, Goran Mošić, predsednik Balkanske asocijacije medicinskih sestara i u ime organizatora Slavica Filipović, predsednica udruženja „Budućnost“.

U umetničkom delu programa učestvovao je hor Medicinske škole i recitatori Miljana Teovanović i Marija Miletić, kao i učenik klavira Muzičke škole Simon Bojičić. Himnu Srbije otpevala je učenica ove škole Marija Malidžan.