17/04/2024
Najnovije vesti
predsednik-Sindikata-uprave-Srbije-Sladan-Bobic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

U Valjevu održan sastanak predstavnika Sindikata uprave Srbije

Autor 30/01/2024

Prvi sastanak predstavnika Sindikata uprave Srbije, održan je 29. januara u Gradskoj upravi Grada Valjeva, uz prisustvo predsednika, sekretara, članova Upravnog odbora i članova sindikalnih organizacija Zlatiborskog, Moravičkog, Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

Tim povodom, predsednik Sindikata uprave Srbije, Slađan Bobić je naznačio da je prvenstveni cilj skupa informisanje članova o radu tokom prošle godine.

„Pre svega želimo da informišemo ljude o radu Sindikata uprave Srbije tokom 2023. godine, o pregovorima koje smo imali sa Vladom Republike Srbije, gde smo imali korektan socijalni dijalog i potpisali smo novi kolektivni ugovor koji važi naredne tri godine. Imali smo i pregovore u delu zarada i povećanja dnevnica za putovanja u zemlji. Smatram da to članstvo treba da zna.

U posebnom delu kolektivnog ugovora jedinica lokalne samouprave, kao i za organe državne uprave, treba naglasiti da smo od 1. januara 2024. godine ostvarili isplatu jubilarnih nagrada u bruto iznosu. Pre toga bilo je uneto iznosu. Veliki je pomak u tom delu, na zadovoljstvo svih zaposlenih.

Od januara su plate uvećane za 10%. Međutim, još uvek veliki broj zaposlenih prima minimalac. Ne samo da primaju minimalac, već država dotira do tog iznosa minimalne zarade. Mi smo kao Sindikat tražili 25% uvećanje osnovice, međutim za 10% je osnovica uvećana. Očekujemo da u narednom periodu ponovo razgovaramo sa našim poslodavcem, predstavnicima Vlade Republike Srbije i da na obostrano zadovoljstvo dođe do poboljšanja materijalnog položaja. Shodno zaključku sa poslednjeg sastanka, očekujem da će doći do izmene Uredbe o koeficijentima. Ukoliko ne ispune, mi smo spremni za radikalne vidove sindikalne borbe“, rekao je predsednik Sindikata uprave Srbije, Slađan Bobić i dodaje da su zarade šarolike jer su Uredbom definisani posebni koeficijenti za lokalne samouprave, posebno za gradove i posbno za Grad Beograd.

Pored razgovora o zaradama i materijalnog položaja zaposlenih u državnim organima, ustanovama obaveznog socijalnog osiguranja i jedinicama lokalne samouprave, analiziran je trenutnog položaja zaposlenih i predložene su aktivnosti za tekuću 2024. godinu.

U predstojećem periodu Sindikata uprave Srbije prirediće sastanke u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i Smederevu.