19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS Sloga – Predsedništvo traži od lidera opozicije da odustanu od štrajka glađu i pronađu efikasnije načine borbe
Foto-USS-Sloga-sindikat-Sloga-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

USS Sloga – Predsedništvo traži od lidera opozicije da odustanu od štrajka glađu i pronađu efikasnije načine borbe

Autor 26/12/2023

Saopštenje za javnost Predsedništva Udruženih sindikata Srbije „Sloga“  objavljeno 26. decembra 2023. godine  prenosimo u celini.

“Članovi Predsedništva Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, na sinoć održanoj vanrednoj sednici, izrazili su duboku zabrinutost zbog nastavka štrajka glađu u kojem učestvuju poslanici „Srbija protiv nasilja“, među kojima je i naš predsednik sindikata Željko. Veselinović. Uz veliko poštovanje za njihovu posvećenost i hrabrost, snažno apelujemo na sve učesnike da prekinu štrajk glađu!

USS Sloga – Svaki izgubljen život na radnom mestu je naša zajednička tragedija – možete pročitati OVDE

Posebno smo zabrinuti zbog zdravstvenog stanja našeg predsednika Željka Veselinovića. S obzirom na to, Predsedništvo je donelo odluku da ga pozove i zahteva da se odmah povuče iz štrajka. Svi smo upoznati sa njegovim zdravstvenim stanjem i rizicima koji mogu nastati ako se štrajk nastavi. Kao članovi Predsedništva osećamo moralnu odgovornost prema njemu, posebno prema njegovoj porodici, koja sve ovo doživljava sa velikom zabrinutošću.

Zabrinuti smo i za zdravlje Marinike Tepić, hrabre političarke koja već deveti dan štrajkuje. Veoma cenimo njenu odlučnost, upornost i borbenost. Međutim, smatramo da nastavak štrajka može imati nesagledive posledice po njeno zdravlje, ne samo na nju, već i na ostale poslanike koji su pristupili štrajku, a dalji efekti ovakve borbe neće biti veći od rizika po zdravlje učesnika.

Juče smo napunili 16 godina postojanja našeg sindikata. Iz dosadašnjeg iskustva, nažalost, moramo priznati da štrajkovi glađu naših članova, kao i ostalih radnika u Srbiji, gotovo nikada nisu doneli željene rezultate, osim što su narušili sopstveno zdravlje. Stoga apelujemo na sve, a posebno na one koji se svakodnevno okupljaju ispred zgrade RIK-a tražeći poništenje izbora zbog brutalne krađe, da takođe pozovu na prekid štrajka glađu i da svi usmere snage u druge oblike boriti se.

USS Sloga: “Parizer, Vučićev simbol praznih i neispunjenih obećanja” – možete pročitati OVDE

Pozivamo lidere opozicije da, bez odustajanja, pronađu nove načine i modele za nastavak borbe za ukidanje pokradenih izbora. Ova borba će se nastaviti i ne smemo dozvoliti da bilo ko izgubi zdravlje, život i slobodu – posebno mislimo na studente i mlade koji su uhapšeni posle događaja ispred Skupštine grada Beograda.

Čvrsto verujemo u moć masovnih protesta kao sredstva za postizanje promena. Još jednom pozivamo sve učesnike štrajka glađu da sačuvaju svoje zdravlje i živote i da osmisle i sprovode konstruktivnije oblike borbe za pravdu i demokratiju. Za dalju borbu koja nam očigledno predstoji, potrebni su nam svi oni, sa punim psihološkim i ljudskim potencijalom, kako bismo zaokružili autoritarni Vučićev sistem.”

USS “Sloga”: Akcize – još jedan udar na osiromašen narod, radnike i penzionere – možete pročitati OVDE