12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS “SLOGA”: “PREMIJERKA NA ČELU DRŽAVE – DA LI TO ZNAČI DA SU ŽENE KONAČNO RAVNOPRAVNE?”
Foto-USS-Sloga-sindikat-Sloga-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

USS “SLOGA”: “PREMIJERKA NA ČELU DRŽAVE – DA LI TO ZNAČI DA SU ŽENE KONAČNO RAVNOPRAVNE?”

Autor 08/03/2023

U saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, pored ostalog navode da je danas, na Međunarodni dan žena: „Da je potrebna stvarna, a ne kozmetička jednakost polova i borba protiv svih oblika diskriminacije, posebno radne.“

„Danas, 8. marta, obeležavamo Međunarodni dan žena, koji predstavlja simbol borbe za prava žena i ravnopravnost polova. Iako smo ostvarili napredak u mnogim oblastima, još uvek postoji velika neravnopravnost, što je neprihvatljivo. Žene trpe sve vrste nasilja, od ekonomskog, radnog, seksualnog,psihičkog do fizičkog, i često nisu u mogućnosti da se bore za svoja prava zbog društvenih, ekonomskih i političkih ograničenja.

Premda imamo premijerku na čelu države, u čijoj Vladi ima dosta ministarki i koja bi trebalo da bude nosilac simbola ravnopravnosti, to u realnosti nije slučaj, jer one to ostvaruju lično kroz svoju političku moć, u sistemu koji ni za njih nije demokratski uspostavljen.

Zato je danas prilika da podsetimo sve one u vlasti da nam je potrebna stvarna, a ne kozmetička jednakost polova i borba protiv svih oblika diskriminacije, posebno radne.

Svedoci smo nepravde i diskriminacije prema ženama u svim sferama našeg društva, posebno u oblasti rada gde su najviše ugrožene, čemu i sami svedočimo svakodnevno, od običnog fabričkog radnog mesta do državnog tužilaštva.

Stoga, današnji dan treba da bude dan sećanja na sve hrabre žene koje su se borile i koje se dalje bore za svoja prava, posebno radnice u proizvodnji i poverenice sindikata koje trpe diskriminaciju i mobing na radnom mestu, posebno u takozvanim “pelenaškim kompanijama” i da nas sve podseti da smo dužni da im svakodnevno pomažemo i podržavamo, jer njihova borba traje tokom cele godine, a ne samo jedan dan u godini“, navedeno je u saopštenju za javnost USS „Sloga“.