23/06/2024
Najnovije vesti
Samostalna-izlozba-Dvojnost-portreta-ilustratora-i-slikara-Slavka-Krunica-Moderna-galerija-Valjevo-mart-2023.-FOTO-Dragan-Krunic-portal-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Valjevka Zorana Belušević sa ansamblom flautista iz Italije u Modernoj galeriji Valjevo

Autor 03/11/2023

U Modernoj galeriji Valjevo u subotu, 4. novembra 2023. godine, od 13 časova, zakazan je koncert “Tršćanskog ansambla flauta” u čijem sastavu je i mlada Valjevka Zorana Belušević.

Podsećamo, tome prethodi otvaranje izložbe Sare Nikolić „Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u subotu, od 12 časova, u Modernoj galeriji Valjevo.

Prema najavama organizatora, ansambl flauta iz Trsta je aktivan od 2005. godine, jedan je od prvih profesionalnih horova flauta u Evropi. Jedinstven u svojoj vrsti, Tršćanski ansambl flauta predstavlja novu stvarnost u italijanskoj mašti: orkestar samo flauta, zapravo, još uvek je retkost u celoj Evropi i nudi se kao alternativa poznatijim gudačkim orkestrima, duvačkim orkestarima ili tradicionalnim orkestrima.

Tokom godina rada Ansambl je osvojio značajna priznanja: od javnih organa – Plaketu za briljantnu aktivnost u Italiji, kao i u inostranstvu koje dodeljuje Opština Trst 2010. godine – i najznačajniji nacionalni časopis u sektoru: Falaut.

Izložba Sare Nikolić „Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u Modernoj galeriji Valjevo – pročitajte OVDE

„Golden sound” nastao je iz ideje da se muzičko iskustvo stečeno tokom višegodišnjeg delovanja Tršćanskog ansambla flauta prenesu u kamernu grupu koju čine po jedan predstavnik skoro svih vrsta poprečnih flauta. Rođen na turneji od jednostavne ideje pretočene u projekat, ansambl je zaživeo uz sve jači zajednički rad i fuziju različitih ličnosti, takođe poteklih iz različitih kultura i porekla. Različita muzička iskustva omogućila su i ostvarenje ovog sna. Želeli smo da ponovo stvorimo orkestarske atmosfere bogate nijansama, zvucima ponekad moćnim, a ponekad zlatnim kao što sugeriše ime našeg kvinteta „Zlatnog zvuka“.  Sjajni aranžmani omogućavaju slušanje neprolazne muzike i stvaraju osnovu za neviđeno i baršunasto iskustvo kako za slušaoce tako i za nas izvođače.

Repertoar uključuje muziku od 1700. godine do savremenog doba i prilagodljiv je svakoj vrsti scene. Kvintet uključuje veći deo porodice flauta: tradicionalnu C flautu, alt flautu, bas flautu i pikolo.

Povodom predstojeće izložbe Intenzitet postojanja, snimljen je film o ideji i nastanku skulpture.