15/04/2024
Najnovije vesti
Smog-u-Valjevu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti 11 12 2023

Već 63 dana aerozagađenja, vazduh u Valjevu među 10 najzagađenijih u ex-Yu

Autor 01/04/2024

Lokalni odgovor objavljuje dvadeseti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Prošle nedelje vazduh je pretežno bio loš, a od četvrtka do subote moglo se disati.

Posmatrajući od početka godine, na dan 1. aprila 2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 63 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Izvor Ekstremna ekologija (xEco)

Valjevo se zbog zagađenosti vazduha našlo i na listi dvadeset najzagađenijih gradova iz zemalja nastalih nakon raspada bivše socijalističke Jugoslavije, javila je Ekstremna ekologija. Kada je reč o grupi gradova u kojima je od početka godine registovana najviša srednja koncentracija suspendovanih PM 2,5 čestica, Valjevo je na šestom mestu liste na kojoj je vodeći Novi Pazar. Slede Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Pljevlja (Crna Gora), Kičevo (Severna Makedonija) i Bijelo Polje (Crna Gora). Na listi gradova sa najvećim brojem dana prekoračenja dnevne granične vrednosti od 50 µg/m3 od početka godine, Valjevo se našlo na trećem mestu, posle makedonskog Kičeva i Novog Pazara.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine.

Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Za dodatne informacije u vezi projekta „Aero Alarm 2.0“ molimo Vas da kontaktirate Đorđa Petkovića, Lokalni odgovor, adresa lokalniodgovor@gmail.com i telefon 060 411 53 99. Za dodatne informacije u vezi USAID-a, molimo Vas da kontaktirate Mirjanu Vukšu Zavišić na imejl adresu mvuksa@usaid.gov ili broj telefona 065 316 45 30.