17/04/2024
Najnovije vesti
crkva Eparhija valjevska Tribina novi Hram Vaskrsenja Hristovog Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vladika Isihije

VEK OD PROGLAŠENJA PATRIJARŠIJE SPC

Autor 06/12/2022

Predavanje “Sto godina posle: jedan vek od vaspostavljanja Patrijaršije SPC”, zakazano je za sredu, 7. decembr 2022. godine, od 18 sati, u sali Višeg javnom tužilaštvu u Valjevu. Predavanje će održati profesor dr Miloš Ković.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, gospodina Isihija, povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije, Eparhija valjevska priređuje predavanje “Sto godina posle: jedan vek od vaspostavljanja Patrijaršije SPC”.

Predavanje će održati redovni profesor opšte istorije novog veka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Miloš Ković koji će govoriti o uspostavljanju jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve. Ovom prilikom, pored liturgijskog jedinstva, prof. dr Ković će govoriti i o utvrđivanju kanonskog i administrativnog jedinstva i svečanog proglašenja obnove Pećke Patrijaršije, odnosno SPC na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije.

Profesor dr Miloš Ković, stručno se usavršavao na Univerzitetu u Oksfordu 2004/05. godine. Učestvovao je na međunarodnim konferencijama u Londonu, Firenci, Jeni, Sofiji, Beogradu. Oblasti njegovih istraživanja su Međunarodni odnosi, kao i istorija političkih ideja s kraja XVIII do početka XX veka.

“Sto godina posle: jedan vek od vaspostavljanja Patrijaršije SPC”, 7. decembr, 18 sati, Više javno tužilaštvo u Valjevu.