18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Više od tri hiljade osoba na protestu u Loznici
Autor-fotografije-Arhiv-javnih-skupova-Vidovdan-protest-u-Loznici-protiv-rudnika-litijuma-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-podrinje-macva-News-Serbie

Više od tri hiljade osoba na protestu u Loznici

Autor 29/06/2024

“Na jučerašnjem Svelitijumskom saboru u Loznici okupilo se između 3.200 i 3.500 učesnika i aktivista iz raznih delova Srbije. Ova procena je dobijena određivanjem gustine i površine na temelju vlastitog materijala Arhiva javnih skupova.

Podsećanje – Advokat Sreten Đorđević o Planu generalne regulacije za Popučke: „Ništa od svega ovoga se ne bi dešavalo da nije ideje o realizaciji i poduhvata Rio Tinta u Nedeljicama“ – OVDE

Podsećamo da je uspešna borba protiv derivacionih mini hidroelektrana započela sličnom vrstom nacionalnog sabora ekoloških aktivista u Pirotu u septembru 2018. Na tom protestu se, u gradu koji je znatno veći od Loznice, tada okupilo oko 2.000 ljudi, što sugeriše da je mobilizacioni potencijal teme o iskopavanju litijuma još veći nego za MHE, kao i da je mreža lokalnih aktivista na nivou Srbije u međuvremenu znatno ojačala.

Podsećanje – Dr Nestorović: “Ako se napravi još i rudnik litijuma, mislim da će se seliti iz grada, svi” – OVDE

Ovako velik odziv na protest u Loznici stoga upućuje na zaključak da u ovom trenutku u lokalnim zajednicama širom Srbije postoje veoma dobri preduslovi i potreban stepen galvanizacije za uspeh borbe protiv rudarenja litijuma u ovim krajevima”, navodi Arhiv javnih skupova.

Podsećanje – Sprečeno održavanje prezentacije “Projekta Jadar” u Valjevu – OVDE