14/07/2024
Najnovije vesti
Izlozba-Pogled-Nova-galerija-Valjevo-direktorka-SPU-Sabac-06-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubrski-region-News-Serbie

Izložba Pogled u novoj Gradskoj galeriji u Valjevu do 5. jula

Autor 27/06/2024

U novoj Gradskoj galeriji, na Trgu vojvode Mišića, u toku je izložba “Pogled” na kojoj su prikazani radovi 21 profesora Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

Tačnije, prikazani su radovi profesora stručnih predmeta: slikarstva, grafike, dizajna tekstila, vajarstva, arhitekture, kostima, keramike, su prikazali svoja ostvarenja.

Prema rečima istoričarke umetnosti, Tamare Isaković Kovačević, koja pored ostalog navodi u pogovoru kataloga izložbe Pogled: Kroz različite umetničke vizure i poetike možemo videti raznovrsnost pristupa, ideja, medija – slika, skulptura, fotografija, keramika, crtež, grafika, vez, print, instalacija… Radovi datiraju iz različitih godina stvaranja, neki su iz studentskih dana kolega koji su mladi pa možemo reći da su im radovi sveži, neki su se odlučili da izlože svoje ranije radove, a ima i još vrućih, tek izvađenih iz peći.

Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, prilikom otvaranja izložbe posebno je izrazila zadovoljstvo jer je nekolicina mladih Valjevki i Valjevaca, bivših vrednih i dragih učenika šabačke Škole, došla da pozdravi svoje profesore. Istovremeno iskazujući divljenje mogućnostima koje pruža nedavno otvorena Gradska galerija na Trgu vojvode Mišića u Valjevu.

Škola primenjenih umetnosti je želela da prikaže svoj rad valjevskoj publici, tako da smo inicirali ovu izložbu i naišli na odobrenje poslenika Narodnog muzeja, zahvaljujem na tome. Ali, ono što me posebno oduševilo, to je ovaj prostor Gradske galerije. Izuzetan je prostor i nekako su se i naši radovi predivno uklopili.

To su radovi 21 profesora stručnih, umetničkih predmeta i to su profesori koji su završili renomirane akademije umetnosti, dokazani u svojoj branši, iza kojih su brojne izložbe, nagrade i projekti. I otuda takvo bogatstvo izložbe u različitim materijalima, poetici, pogledima… I ove izložba nosi naziv Pogled, upravo zbog toga, napominje direktorka i dodaje:

Škola postoji 31 godinu, to je jedina srednja državna umetnička škola likovnog tipa u regionu i Školskoj upravi Valjevo sa kojom imamo odličnu saradnju. Iza nas su brojne izložbe i nagrade, ne samo u Šapcu, nego i u Beogradu, Novom Sadu, u regionu. Tek sada smo u Valjevu, ali nije kasno, umetnost povezuje, zaključuje Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti u Šapcu uz pojašnjenje da je radi upisa neophodno položiti specijalizovani prijemni ispit, iz crtanja, slikanja i vajanja, koji je ove godine održan sredinom maja.

Škola ima oko 300 učenika. Prema brojnosti đaka odeljenja nisu velika, pa je pristup profesora baziran na individualnom radu.  

Pogledima valjevske publike izloženi su veoma interesantni radovi profesora stručnih predmeta u šabačkoj Školi primenjenih umetnosti. I to je i više nego dovoljan razlog za posetu nove Gradske galerije, do 5. jula, radi prikazanih ostvarenja: grafika, crteža, slika, fotografija, veza, instalacija i skulptura u drvetu, kamenu i metalu.

Podsećanje – Izložba “Oči stvarnosti” Dejana Ulardžića u Modernoj galeriji Valjevo do sredine avgusta – OVDE