17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Završava se prva faza renoviranja srednje škole u Osečini
Osecina-ministar-Aleksandar-Martinovic-FOTO-Katarina-Vasic_MDULS-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Završava se prva faza renoviranja srednje škole u Osečini

Autor 25/11/2023

Rekonstrukcija i adaptacija prostora srednje škole u okviru vaspitno-obrazovnog centra „Braća Nedić“ privedena je kraju prva faza radova, pa je Osečinu posetio ministar Aleksandar Martinović.

“Završne radove prve faze obnavljanja ove zgrade, sagrađene krajem 19. veka, obišao je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, koji je najavio mogućnost da Ministarstvo finansira i drugu fazu rekonstrukcije.

Rehabilitacija objekta sprovodi se uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je ove godine iz Budžetskog fonda izdvojilo blizu 36 miliona dinara za renoviranje ove zgrade. Osvrnuvši se na to da je boravio u Osečini u martu i da je prostor gde se odvijala srednjoškolska nastava bio u vrlo lošem stanju, ministar je naglasio da je sada zadovoljan napretkom radova i novim izgledom objekta.

Za najviše dve nedelje očekuje se završetak prve, a 2024. godine ulazimo u drugu fazu rekonstrukcije i Ministarstvo će da se potrudi da pronađe potrebna novčana sredstva da se izgled škole dovede do nivoa koji će omogućiti nastavnicima i učenicima da dobiju mnogo bolje uslove za rad. Nastavićemo da  ravnomerno pomažemo i finansiramo projekte lokalne samouprave, jer je stav Vlade jedinstven i podrazumeva politiku jednakog ulaganja u sve delove zemlje“, izjavio je ministar Martinović.

On je naveo da je država uradila mnogo na planu razvitka putne infrastrukturne mreže, i dodao je, da neće izostati razvoj lokalnih saobraćajnica koje su od naročitog značaja za brdsko-planinske krajeve, kao što je područje Osečine. Ministar Martinović je naglasio da je predsednik Republike Aleksandar Vučić motor razvoja moderne Srbije i da je zahvaljujući dobrim potezima i odlukama progres načinjen u svim sferama društva, počev od modernizacije škola i bolnica do jačanja vojske i spoljno-političke pozicije Srbije.

Ministar je izrazio nadu da će u Srbiji da se rađa više dece i da će male sredine izgraditi još bolje uslove za život, a posebno je istakao da ne sme da se dozvoli da se najveći broj stanovništva koncentriše u Beogradu i većim gradovima, a da istovremeno ostatak Srbije, kako je rekao, ostane pust i prazan. On je rekao da je jednak razvoj opština i gradova imperativ, i da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prijatelj svim lokalnim samoupravama, kao i da je pomoć Osečini samo mali doprinos. Inače, zgrada u kojoj se odvija srednjoškolska nastava u Osečini ima veliki istorijski i kulturni značaj. Za vreme Cerske i Kolubarske bitke, ova zgrada pretvorena je u bolnicu za srpske vojnike, dok je za vreme Drugog svetskog rata objekat spaljen, nakon čega je obnovljen i vraćena mu je delatnost obrazovanja.

Tokom boravka u Osečini ministar Martinović darivao je ovoj opštinskoj upravi kontigent od 20 laptop računara za potrebe ekonomičnijeg i delotvornijeg rada. Takođe, obišao je i kompaniju „Čabar plast“ koja se bavi proizvodnjom i preradom plastike”, navedeno je u saopštenju za javnost iz kabineta ministra državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.