19/04/2024
Najnovije vesti
Tehnicka-Austrija-krati-film-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-2023

Filmsko popodne u Tehničkoj – Pregled austrijskog kratkog filma

Autor 21/12/2023

Revija austrijskog kratkog filma biće održana u četvrtak, 21. decembra, od 16 sati u 30 minuta, u svečanoj sali Tehničke škole.

Svi filmovi su titlovani. Ulaz je slobodan. Program je priređen u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda.

Na programu su četiri kratka ostvarenja kvalifikovana za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi:

• Fabiu, (Fabiu/ 28′) Režija: Stefan Langthaler

• Ženski fragmenti: Gini i Resi (Frauenfragmente: Gini und Resi/ 43’) Režija: Sophie Gmeiner

• Druže Tito, ja nasleđujem (Genosse Tito, ich Erbe/ 27’) Režija: Olga Kosanović

• Brumm Brumm – Yukno X Oehl Feat. Autodrom (muzički spot/ 3´) Režija: Lorenz Uhl

Ministarka energetike i rudarstva u poseti Valjevu – možete pročitati OVDE

Selekcija može obuhvatiti kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, animacije i muzičke spotove.

Svake godine biva formirana nova selekcija koja uključuje austrijske kratke filmove koji kroz nagrade i uspehe na festivalima bivaju kvalifikovani za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi u kategoriji „Najbolji kratki film“. Odabrane filmove prikazuju na jednogodišnjoj turneji po svetu.

Austrijska filmska umetnost

Austrijska filmska umetnost ima bogatu tradiciju i doprinosila je svetskom filmskom stvaralaštvu na različite načine. Jedan od najznačajnijih perioda u austrijskoj filmskoj istoriji bio je tokom 1920-ih i 1930-ih godina, kada je došlo do procvata ekspresionističkog filma. Gustav Učicki je bio jedan od vodećih filmskih stvaralaca svog vremena.

Današnja austrijska filmska scena nastavlja da se razvija s mladim i talentovanim rediteljima i glumcima koji donose svež pristup i nove perspektive. Kroz svoju raznovrsnost i inovacije, austrijski film ostavlja svoj pečat na globalnoj filmskoj sceni.

Austrijska filmska akademija od 2011. godine dodeljuje filmsku nagradu za najbolje filmove iz različitih kategorija kao podsticaj za stvaraoce filma i da se filmskoj publici stvori pregled u stvaralaštvo filmske industrije Austrije.

Da se prisetimo – Filmsko popodne 2022. – možete pročitati OVDE

Austrijska revija kratkog filma (Die Österreichische Kurzfilmschau) je saradnja Austrijske filmske akademije i Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove. Projekat je prvi put predstavljen 2012. godine na Međunarodnoj kulturnoj konferenciji u Beču i od tada je održavan svake godine.

Možda Vas interesuje – Uspesi učenika valjevske Tehničke škole i obrazovanje u Trening centru – pročitajte OVDE