17/07/2024
Najnovije vesti
Nikola-Petrovic-IV4-Valjevska-gimnazija-FOTO-Snezana-J-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Gimnazijalac Nikola Petrović se plasirao na međunarodnu Olimpijadu iz filozofije

Autor 27/03/2023

Nikola Petrović, učenik IV4 IT odeljenja u Valjevskoj gimnaziji osvojio je srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije 2023. godine. Nakon više godina, Nikola je prvi učenik Valjevske gimnazije koji će učestvovati na međunarodnoj Olimpijadi iz filozofije, koja će biti održana u Grčkoj, od 11. do 14. maja 2023.

Pored njega, na međunarodnoj Olimpijadi iz filozofije ove godine u Grčkoj nadmetaće se ukupno 100 učenika iz 50 škola iz celog sveta, podržana je od strane Uneska. Srbiju, pored Nikole, predstavlja i Dimitrije Golubović, učenik gimnazije “Bora Stanković” iz Niša. Na takmičenju koje je prvi put održano 1993. godine, učenici iz Srbije su osvojili ukupno tri medalje, dve zlatne i jednu bronzanu.

Prema rečima Aleksandra Veselinovića, profesora filozofije u Valjevskoj gimnaziji, maturant Nikola Petrović je ostvario izuzetan uspeh. Na takmičenju, za pisanje eseja na engleskom jeziku, učesnici su imali ukupno četiri sata. Pored znanja iz date oblasti, to podruzumeva i odlično znanje stranog jezika.

Aleksandar Veselinović, profesor filozofije sa maturantom Valjevske gimnazije, Nikolom Petrovićem

„Vrednovanje eseja je u skladu sa visokim normativima, kao što su filozofsko razumevanje teme, uverljivost argumenata, koherentnost, originalnost, tako da je Nikola sve to iskazao na veoma visokom nivou“, naglašava profesor Veselinović.

Na “Srpskoj filozofskoj olimpijadi” 2023. godine, održanoj u Požarevačkoj gimnaziji, učenik Valjevske gimnazije Nikola Petrović IV4 osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju, u konkurenciji među 50 učesnika.

Nakon višegodišnje pauze, Nikola je prvi učenik Valjevske gimnazije koji će učestvovati na međunarodnoj Olimpijadi iz filozofije, koja će biti održana u Grčkoj, od 11. do 14. maja 2023.

„Od nas na takmičenju traže da izaberemo jednu od četiri ponuđene teme i da napišemo esej, na engleskom jeziku. Kroz teze i oslanjanje na stare filozofe, antičke, srednjevekovne, da se složimo ili suprotavimo temi, da obrazložimo i da zaključimo našim mišljenjem.

Ja sam ove godine izabrao temu „Karakter je viši od intelekta“. Poduža je jer je tu i ceo citat od Emersona iz njegove knjige „Američki skolar“ koja je objavljena 1857. Suština mog rada bila je da karakter gradi intelekt, način na koji razmišljamo. Na osnovu karaktera mi, zapravo oblikujemo naš način razmišljanja. Samim tim, moraju biti ujednačeni, da zajedno evoluiraju i zajedno se razvijaju“, dodajući da je esej napisan na takmičenju u Požarevačkoj gimnaziji sadržao bezmalo tri hiljade reči, kao i da ga je izabrana tema najviše zainteresovala jer se i sam suočavao sa pitanjem o sopstvenom karakteru i da li okolina može da ga promeni. Takođe, naznačivši da to pitanje sebi postavlja veliki broj njegovih vršnjaka u datom životnom razdoblju.

Takmičari su eseje pisali na engleskom jeziku i tim povodom Nikola Petrović, učenik IT odeljenja Valjevske gimnazije zahvaljuje svim profesorima koji su ga priprmali za proteklo takmičenje.

Nikola Petrović, učenik IV4 Valjevske gimnazije učesnik Međunarodne olimpijade iz filozofije 2023. u Grčkoj

„Za sve moje uspehe moram da se zahvalim svim profesorima koji su radili sa mnom. Profesoru filozofije, Aleksandru Veselinoviću, profesorki engleskog Tatjani Marinković i profesorki srpskog jezika, Mileni Petrović. Veću barijeru mi je predstavljalo pisanje eseja, ali me profesorka srpskog ubedila da pokušam.“

Pored brojnih nagrada koje je osvojio iz domena prirodnih nauka tokom osnovnoškolskog obrazovanja, Nikola, iako je maturant IT smera u Valjevskoj gimnaziji, ove godine je učestvovao i na takmičenju iz engleskog jezika. Paralelno pohađa i srednju Muzičku, odsek solo pevanje, svira gitaru, voli društvene nauke.

Volim debate i član sam Debatnog kluba Valjevske gimnazije. Meni su debate polje na kome se umovi igraju, odmeravaju jačinu. Nije bitno ko je jači, već ko je veštiji da je u pravu, ko može da dokaže svoju istinu. To je meni fascinantno. Mnogo volim da debatujem, ne samo da bih dokazao da sam ja u pravu, već da bih došao do nekih novih saznanja“, rezimira Nikola koji smatra da mlade ljude treba upućivati i u debatne klubove, saslušati i shvatiti o čemu govore, uvažiti njihovo mišljenje. Smatra da ne treba sputavati mlade ukoliko izaberu sferu politike jer, kaže: „Najobrazovaniji treba da su na rukovodećim pozicijama“.

Pri tome deluje da je maturant Valjevske gimnazije, Nikola Petrović, već odabrao svoj put. Sada je osvojio srebrnu medalju na “Srpskoj filozofskoj olimpijati” i plasirao se na međunarodno takmičenje. I to je samo jedna u nizu nagrada kojoj su prethodila priznanja iz fizike i matematike. Pored svih interesovanja, siguran je da će upisati Elektrotehnički fakultet, baš kao što je u osnovnoj odlučio da će pohađati Valjevsku gimnaziju.